Erişilebilirlik

Müslüman Kardeşler Yanlıları Gösterilerine Devam Ediyor


Mısır’ın başkenti Kahire’de onbinlerce Müslüman Kardeşler yanlısı, ordunun uyarısına rağmen, askeri darbeyle görevden alınan eski Cumhurbaşkanı Muhammet Mursi’nin göreve iadesi için yürüdü.

Devlet televizyonu, polisin Kahire’nin kuzeyinde Mursi yanlılarının bir kampına erişimi engellemeyi planladığını bildirdi. Görgü tanıklarıysa, Mursi yandaşlarının polisi engellemek amacıyla kampın çevresine kum torbaları yığdığını ve hatta tuğladan duvar ördüğünü söylüyor.

Bir İslamcı lider, Mursi destekçilerinin eski cumhurbaşkanını göreve yeniden getirmek ve ulusal güvenliği korumak için, “kanlarını dökmeye hazır olduklarını” açıkladı.

Geçici hükümetin Devlet Başkan Yardımcısı Muhammet ElBaradei, Washington Post gazetesine yaptığı açıklamada, yöneticilerin kan dökülmesini önlemeye çalıştığını, sert tedbirlerin çözüm getirmeyeceğini söyledi. ElBaradei, hükümetin Müslüman Kardeşler’le görüşmek istediğini de sözlerine ekledi. Bununla birlikte ElBaradei, Mısır’da toplumsal öfkenin ve mantıksızlığın yayıldığına dikkati çekti ve bir diyalog başlamadan önce ortalığın sakinleşmesinin beklenmesi gerektiğini belirtti.

Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry, Mısırlı yetkililerle görüştürmek üzere yardımcısı William Burns’ü Kahire’ye yolladı. Kerry, Mısır’ın “yeni normale” dönmesi, hükümetin barışçı gösterilere izin vermesi, ama göstericilerin de ilerlemeyi önlememe konusunda sorumlu davranması gerektiğini söyledi.

Mısır ordusunun darbe yaparak Muhammet Mursi’yi devirdiği 3 Temmuz’dan bu yana çoğu Mursi yandaşları olmak üzere 200 kişi hayatını kaybetti. Eski cumhurbaşkanının destekçileri, liderlerinin göreve iadesini ve hazırlanmasında tamamen İslamcı siyasetçilerin rol aldığı anayasanın yeniden yürürlüğe konmasını istiyor.

Geçici yönetim, beş ay içinde yeni anayasa referandumu yapmayı planlıyor. Gelecek yılsa genel ve cumhurbaşkanlığı seçimleri yapılması planlanıyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG