Erişilebilirlik

Müslüman Gençleri Öldüren Craig Hicks Kim?


Kuzey Carolina eyaletinin Chapel Hill kentinde silahlı komşuları tarafından vurulan üç genç Müslüman, dün binlerce kişinin katıldığı cenaze töreninde toprağa verildi.

Başta CNN olmak üzere Amerikan televizyonlarının canlı yayınladığı törende, öldürülen iki Müslüman kız kardeşin babası, cinayetin ardında nefret suçu bulunduğunda ısrar ederek, Amerikalı yetkililere soruşturmalarını bu yönde yürütme çağrısında bulundu.

Öldürülenlerden yeni evli olan 23 yaşındaki Deah Barakat ve eşi 21 yaşındaki Yusor Ebu Salha’yla 19 yaşındaki kızkardeş Razan Ebu Salha, Kuzey Carolina Üniversitesinde öğrenciydi. Üç genç, üniversitenin Chapel Hill kampüsüne üç kilometre uzakta bulunan evleri dışında kurşunlanarak öldürüldü.

Olaydan sonra teslim olan katil zanlısı 46 yaşındaki Craig Stephen Hicks, birinci dereceden üç ayrı cinayet suçlamasıyla yargılanacak. Polis soruşturmada elde edilen ilk bulgulara göre, cinayeti tetikleyen unsurun araç parkı anlaşmazlığına işaret ettiğini, ama kurbanların Müslüman olmasından dolayı Hicks’in nefret güdüsüyle hareket edip etmediği yönünde incelemelerinin sürdüğünü bildirdi.

FBI öninceleme başlattı

Bu arada Amerika Federal Soruşturma Bürosu FBI da, olayla ilgili bir ön soruşturma başlatacağını duyurdu. FBI sözcüsü tarafından yapılan açıklamada soruşturmanın “nefret suçu” kapsamında yürütülüp yürütülmeyeceği belirtilmedi.

Chapel Hill cinayetleri, uluslararası tepkilere de yol açmış durumda. Resmi ziyarette bulunduğu Meksika’dan açıklama yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, cinayetlerle ilgili sessizliklerini korudukları için Başkan Barack Obama, Başkan Yardımcısı Joe Biden ve Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry’yi sert dille eleştirdi. Erdoğan, "Ben buradan Obama’ya sesleniyorum. Neredesin başkan diyorum. Biden’a sesleniyorum. Neredesiniz diyorum. Siz sessiz kalırsanız dünya da sessiz kalır. Dünya beşten büyüktür” diye konuştu.

Beyaz Saray cinayetlerle ilgili bir açıklama yapmadan önce soruşturma sonuçlarının bekleneceğini bildirmişti.

Cinayetler, sosyal medyada önemli yankı bulurken, Twitter’da #MuslimLivesMatter hashtag’iyle bir İngilizce mesaj grubu oluşturuldu. Amerika’daki Müslüman hakları savunucuları da, son haftalarda Müslüman toplumuna yönelik tehditlerde artış olduğunu kaydediyor.

Amerika’da yaşayan Müslümanlar arasında da kurbanların dini gerekçeyle öldürüldüğünden emin olduklarını söyleyenler var.

FBI’ın tanımlamasına göre nefret suçunun, tamamen ya da kısmen ırk, din, etnik köken, engelli kişiler, cinsiyet ya da cinsel tercihlere yönelik önyargılarla işlenmiş olması gerekiyor. Nefret suçu işleyen kişiye verilen ceza da daha ağır oluyor.

FBI verilerine göre 2013’te Amerika’da 6 bin 900 kadar nefret suçu işlendi ve bunların yalnızca 165’i Müslümanları hedef alıyor. Bu suçlar arasında cinayet bulunmuyor.

Kendini ateist olarak tanıtan Craig Stephen Hicks'i tanıyanlar öfkeli biri olduğunu kabul etmekle birlikte cinayeti dini gerekçelerle işlemiş olacağını kabul etmiyor.
Kendini ateist olarak tanıtan Craig Stephen Hicks'i tanıyanlar öfkeli biri olduğunu kabul etmekle birlikte cinayeti dini gerekçelerle işlemiş olacağını kabul etmiyor.

Eşi ve komşularına göre gerekçe ‘din değil’

Hicks’in yedi yıllık eşi ve komşuları da cinayet zanlısının park anlaşmazlığından öfkelendiğini söylüyor. CNN televizyonunun yerel televizyon kanalına dayandırdığı bir habere göre Hicks bulunduğu apartman sitesinde öfkeli tavırlarıyla tanınan biri. Komşuları da kimi zaman park yüzünden öfkelenen, kimi zaman gürültü yaptıkları gerekçesiyle üzerlerine yürüyen, saldırgan tavırlı buldukları Hicks’ten rahatsızlıklarını gizlemiyor. Bununla birlikte kimse, katil zanlısının Müslümanlar’a yönelik bir nefretle hareket ettiğini doğrulamıyor. Komşularına göre Hicks yalnızca öfkeli kişiliğiyle tanınmıyor, öfkesini çoğunlukla herkese “eşit düzeyde” yansıtan biri olarak tanımlanıyor.

2012’den Durham Teknik Yüksek Okulu’nda avukat yardımcılığı dersleri alan Hicks, kendini Facebook sayfasında bir “ateist” olarak tanımlıyor ve din karşıtı birçok mesaja yer veriyor. Bununla birlikte Hicks’in Facebook sayfasında Hristiyanlar’a yönelik eleştiriler daha çok göze çarpıyor, özellikle de mesajlarından birinde Müslümanlar’ı savunuyor ve New York’ta eski Dünya Ticaret Merkezi yakınlarında kurulan mescidi protesto eden Hristiyanları “ikiyüzlüler” diye eleştiriyor.

Craig Stephen Hicks’in eşi Karen Hicks yerel televizyona yaptığı açıklamada, eşinin okul dönüşü park yerinde başka bir aracın park etmiş olduğunu gördüğü için öfkelenmiş olabileceğini düşündüğünü söyledi. Karen Hicks ayrıca eşinin öfkesi dışında, normalde özgürlüklere ve insan haklarına önem veren biri olduğuna da dikkati çekti.

Bununla birlikte Craig Stephen Hicks’in önem verdiği özgürlüklerden biri kamuoyunca “2’inci Anayasa Değişikliği” adıyla bilinen anayasa maddesi, yani Amerika’da bireylere tanınan silah taşıma özgürlüğü. Nitekim Hicks, Facebook sayfasında taşıdığı altıpatların da fotoğrafına yer vermiş. Zaman zaman komşuları da Hicks’in silahıyla dolaştığını doğruluyor.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG