Erişilebilirlik

Müslüman Amerikalılar’ın Oyu Önemli


Müslüman Amerikalılar’ın sayısı yetişkin nüfusun yüzde birinin altında ancak uzmanlara göre, bu yılki başkanlık seçimlerinde, özellikle Florida, Ohio, Virginia ve Pennsylvania gibi seçimlerin çekişmeli geçeceği eyaletlerde bu nüfus önemli bir rol oynayabilir

Güney California’nın en büyük camii olan Orange County İslam Cemaati’nde bir gönüllü, Cuma namazına gelen ABD vatandaşlarını seçmen kaydı yaptırmaları konusunda ikna etmeye çalışıyor.

Orange County İslam Cemaati Başkanı, muhasebeci Ferit Faruki, eğitimin iyileştirilmesinden küresel ısınmaya kadar birçok konuda kaygı sahibi. İşletme profesörü Asad Şefik ise ırklar arası uçurum ve gelir eşitsizliği konusunda kaygılı. Şefik, son 40-50 yıl içinde bu uçurumun nasıl büyüdüğüne dikkat çekerek, “Biz Amerikalılar olarak bu konuda ne yapmalıyız?” diye soruyor.

Müslüman seçmenlerin, seçim kampanyalarında kendilerini hedef haline getirilmiş hissetmeleri ise bu konuları gölgeliyor.

Korku Söylemi Sıkıntı Yaratıyor

Bir Cuma günü camiye konuşmacı olarak davet edilen Ahmed Soboh, Müslüman Amerikalılar’ın siyasi görüş açısından farklılık gösterdiğini ancak hepsinin başkan aday adaylarının birçoğunun dile getirdiği korku söyleminden ve İslamofobi’den bıktığını söylüyor.

Bu durumun kendilerini kişisel seviyede, işte, okulda, alışveriş merkezlerinde ya da sokakta yürürken bile etkilediğini belirten konuşmacı, insanların kendilerine rahatsız edici şekilde bakmasından yakınıyor.

Bir diğer caminin dini işlerinden sorumlu olmasının yanı sıra diş doktoru olan Soboh, özellikle Cumhuriyetçi Donald Trump ve Ben Carson’dan bahsettiğini saklamıyor. Cumhuriyetçi aday adayları arasında önde giden Trump, son zamanlarda Müslümanlar’ın yaptığı terör saldırıları nedeniyle tüm Müslümanlar’ın ülkeye girişinin yasaklanması gerektiğini söylemişti. Carson ise İslam’ın Amerikan siyasetiyle uyumunun olanaksız olduğunu öne sürmüştü.

Camiye bağlı Orange Crescent Okulu’nda çocuklar vatandaşlık dersleri görüyor. Müdür Yardımcısı Leila Dakelbab, öğrencilerin 32 farklı ülkeden geldiğini söylüyor.

Dakelbab’a göre, bu öğrencilerin tek ortak yanı Müslüman olmak. Yetkili, hepsinin tüm insanların ve vatandaşların özgürlüğüne ve demokrasiye inandığını söylüyor.

Seçime Katılımı Sağlamak

Los Angeles’ın siyahların çoğunlukta olduğu bir mahallesinde bulunan Islah Akademisi’nde öğrenciler Arapça okumayı ve kamusal alanda aktif olmayı öğreniyor. Okul müdürü öğrencilere karakterli olmayı ve liderliği öğrettiklerini söylüyor.

Amerika’daki Müslümanlar’ın üçte 2’ye yakını göçmen. Ürdünlü emlak yatırımcısı Haitham Bundakji, Amerika’ya gelmeninkendi tercihleri olduğunu söylüyor.

Bundakji, “Biz burayı kabul ettik ve topluma hizmet etmek istedik çünkü burası harika bir ülke” diye konuşuyor ve Amerika’nın kendilerine kucak açtığını söylüyor.

Amerika’da İslam, siyahlar arasında da küçük ama önemli bir azınlık. Los Angeleslı eylemci Umar Hakim, Donald Trump konusunda endişeli. Hakim, Amerika’da doğmuş olsa da çevresindeki Müslümanlar’ın bu olumsuz söylemin etkilerini hissettiğini söylüyor.

Hakim bu nedenle bu seçimlerde herkesin oy vermesi için çok çalışacaklarını, Müslümanlar’ın Amerika’daki kayıtlı seçmenler arasındaki yüzdelerinin arttığını, bu nedenle de güçlerini ortaya koymak istediklerini söylüyor.

Hindistan doğumlu Ferit Faruki, kapsayıcı biçimde konuşan adayları dinlemek istiyor.

“Hepimiz Tanrı’nın insanlarıyız, tek bir insanlık, tek bir aileyiz” diye konuşan Faruki, birilerinin farklı olduğunu söylemenin ve bu ülkenin dışında bırakmanın Amerikan ideallerine uymadığını belirtiyor.

Çekişmeli Eyaletlerde Etkili Olmak

Güney California Üniversitesi’nden siyaset uzmanı Dan Schnur, Amerikalı seçmenlerin Müslümanlar’a kuşkuyla bakatığını söylüyor. Schnur, iyi Amerikalı liderlerin, Amerika’da ve dünyada yaşayan Müslümanlar’ın büyük çoğunluğunun barış yanlısı ve teröre destek vermeyen kişiler olduğunu sözleriyle yansıtacağını düşünüyor. Ancak Schnur, bu liderleri bulmanın zorlaştığını da kabul ediyor.

Amerika İslam İlişkileri Konseyi’nin 2012’de yaptığı ankete göre geçen seçimlerde Müslüman seçmenin yüzde 85’inden fazlası Barack Obama’ya oy verdi.

Dan Schnur, Müslümanlar’ın sayısal azlığının önemli eyaletlerde fazla etkili olmalarını önleyeceğini ancak başabaş giden adaylar için verdikleri oyların önemli olabileceğini söylüyor. Uzman, azınlık oylarını çekmenin seçim kazanmada önemli olduğunu vurguluyor.

Pew Araştırma Merkezi, 2050 yılına kadar Amerika’daki Müslümanlar’ın sayısının Yahudiler’i geçmesini bekliyor. Bu yıl, Müslümanlar’ın toplam nüfustaki oranının yüzde 2’yi aşacağı tahmin ediliyor.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG