Erişilebilirlik

'Müslüman Amerikalılar Siyasete Daha Çok Katılmalı'


Demokrat Parti Ulusal Kurultayı sırasında kurultayın Müslüman katılımcıları da biraraya geldi. Philadelphia’daki Müslüman Amerikalı Komitesi ve Müslüman toplumu liderleriyle bir araya gelen delegeler, Amerikalı Müslümanlar’ın seçimlere ve ülkedeki siyasi sürece katılmasının önemini tartıştı.

Delegeler ve toplum liderleri, Müslümanlar’ın siyasete katılmasını istiyor.

Amerika’daki Müslümanlar seçmen nüfusunun sadece yüzde birini oluşturuyor. Ancak toplum liderleri, Michigan, Virginia, Minnesota ve California gibi Müslüman nüfusun yüzde birin üzerinde olduğu yerlerde Müslümanlar’ın oylarının çok önemli olduğuna dikkat çekiyor.

Amerika’nın ilk Müslüman Kongre üyesi olan Keith Ellison, “Ülkedeki Müslüman oyların çok önemli olduğu birçok bölge var. İçinde yaşadığınız toplumu güçlendirmek ve güzelleştirmek için, siyasete dahil olun, sorumluluk alın” diye konuştu.

Minnesota’dan Demokrat Partili Kongre üyesi Ellison ve Müslüman toplumu liderleri, Müslümanlar’ın sadece ekonomik sektöre değil, ülkedeki siyasi sürece de dahil olması gerektiğini söylüyor.

Sanatçı olan Ömer Ahmadzai de Virginia’da yaşıyor. Ahmadzai, “Siyasi sürece dahil olursak, toplumumuzun ihmal edilmesini ve bize zarar verecek politikalar uygulanmasını engelleyebiliriz. Eğer siyasete karışmazsak, toplumumuza kötülük yapmış oluruz” dedi.

Philadelphia’daki Demokrat Parti Ulusal Kurultayı’na katılan bazı delegeler de, özellikle genç Müslümanlar’ın ülkenin sosyal ve siyasi işlerine katılmasının önemini vurguladı.

Amerikan-İslam İlişkileri Konseyi Başkanı Nihat Awad, “Eğer iyi bir Müslüman iseniz iyi bir Amerikalı da olmanız gerektiğine inanıyorum. İşte bu yüzden de siyasi sürece katılmaya karar verdim” dşye konuştu.

Virginia’da seçim memuru olarak görev yapan Tahera Shirzav, “Karar alma sürecine katılma şanslarını kaçırıyorlar. Özellikle de birçok talihsiz olaydan dolayı suçlanan Müslümanlar, kendi iyilikleri ve çocuklarının geleceği için seçim sürecine dahil olmak, oy vermek gibi konularda kendilerini eğitmek zorundalar” diyerek, Amerikan vatandaşlığına geçen yabancı uyruklu azınlıkların genellikle siyasi sürece katılmadığını söylüyor.

Pew Araştırma Merkezi’nin 2015’te yaptığı bir ankete göre, Amerika’da toplam 3,3 milyon Müslüman yaşıyor. 2009 yılında Gallup tarafından yapılan bir anket ise, eğitim seviyesi sıralamasında Amerikalı Müslümanlar’ın ülkedeki dini azınlık grupları arasında ikinci sırada yer aldığını ortaya koydu.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG