Erişilebilirlik

Müslim: 'Türkiye PYD’nin Yanında'


PYD lideri Salih Müslim’in geçtiğimiz hafta sonu İstanbul’a yaptığı sürpriz ziyaretin yankıları sürüyor. Bu ziyareti olumlu bulan BDP, Türkiye ile PYD arasındaki diyalogun geliştirilmesinin iki ülke halklarının çıkarına hizmet edeceğini açıkladı. Partinin MYK toplantısı sonrası yayınlanan açıklamada, Türkiye’nin Suriye iç savaşında izlediği politika iki konuda eleştirildi. BDP’ye göre, Salih Müslim’le yapılan görüşmeler sırasında Gaziantep’te Özgür Suriye Ordusu mensubu 70 komutanın buluşturulması ve bu toplantıda Rojava’yı (Kürtler, Suriye’nin kuzeyine Kürtçe’de ‘batı’ manasına gelen Rojava diyor) tehdit eden açıklamalara izin verilmesi çelişkili bir tutum.

BDP: El Nusra’ya verilen destek Türkiye’yi şaibe altında bırakıyor

BDP ayrıca Türk dışişlerinin ısrarla reddetmesine rağmen Türkiye’nin Suriye’de PYD’yle de savaşan El Nusra’ya ciddi destek verdiği iddiasından vazgeçmiyor. MYK açıklamasında da “üç El-Nusra mensubunun üzerinden Türk kimliği çıkması, görgü tanıklarının silah yüklü araçların Türkiye'den, çatışmaların yoğunlaştığı Til-Ebyad kentine geçirildiğini aktarması, çetecilerin Ceylanpınar’ı lojistik üs olarak kullanması Türkiye’yi şaibe altında bırakmaktadır” dendi.

Müslim: Türk yetkililer El Nusra’nın kendilerine de düşman olduğunu söylüyor

Haftasonu İstanbul’da görüşmelerde bulunduktan sonra Özgür Gündem gazetesine ayrıntılı bir mülakat veren PYD Eş Başkanı Salih Müslim de görüştüğü yetkililerden Türkiye’nin El Nusra’ya verdiği desteği geri çekmesini istediğini söyledi. Müslim, “Selefiler’in bazılarını Türkiye ile ilişkili falan gördük. Öyle tahmin ediyorduk ve ediyoruz da. 'Nusra sizin tarafınızdan geliyor' dedik. ‘Yok, Nusra bizim denetimizde değil, herkese düşmandır, bize de düşmandır. İlişkimiz yoktur. Biz bunun için sizin yanınızda yer alacağız bu cephe el-Nusra'ya karşı. Bakalım ne yapabiliriz' diyorlar. Bu grupların bizden uzak durmaları için çalışacaklar” dedi.

Çalışlar: Türkiye bölgedeki Kürt realitesini gördü

Başbakan Erdoğan, Washington ziyaretinde El Nusra konusunda Başkan Obama’yla aynı kanıda oldukları yönünde mesaj vermişti. Şimdi Müslim’den gelen mesaj bunu destekliyor. Peki içeride çözüm sürecini sürdürmek isteyen Türkiye, PYD’ye karşı da tavrını değiştirecek mi? Akil İnsanlar Heyeti üyesi Oral Çalışlar, bu soruya olumlu yanıt veriyor.

“Türkiye bölgede yeni ve güçlü bir aktör olacaksa Kürtlerle ilişkisini güçlendirmek zorunda” diyen Oral Çalışlar, Ankara’nın PYD meselesi üzerinde 6-7 aydır ciddi bir biçimde kafa yorduğunu belirtiyor. Çalışlar, “Türkiye’nin Kürtlerle olan ilişkisi artık değişti. Çünkü Ortadoğu’da her şey çok hızlı değişti. Bölge ülkeleri eskiden Kürtler’i birbirleriyle çatıştırarak kontrol ediyordu. Ancak aradan geçen zaman içerisinde bölgede yeni bir Kürt realitesi ortaya çıktı. Bölge ülkelerindeki Kürtler gelişen iletişimle birbirini tanımaya başladılar. Barzani, ‘biz Kürtler birbirimizle çatışmayacağız açıklamasını yapmıştı’. Barzani, Öcalan ve Müslim’de gördüğümüz şu, ‘biz bu sınırları bozmak istemiyoruz ama tüm Kürtler kardeşiz’. Yani eski günlere bir daha dönmeyecekler. Türkiye de bunu gördü” diyor.

Taştekin: Türkiye mecburiyetten PYD politikasını değiştirdi

Ortadoğu’yu yakından takip eden gazetecilerden Fehim Taştekin ise Türkiye’nin Kürtlerle mecburiyetten görüştüğü kanısında. Taştekin’e göre, Türkiye hem Kürtler olmadan Esat’ın devrilemeyeceğini gördü, hem de ‘Ankara El Kaideci örgütlere destek veriyor’ görüntüsü ancak bu şekilde bozulabilir. Türkiye’nin PYD’nin özerkliğine destek vereceği seçeneğini hala gerçekçi bulmayan Radikal yazarı, Suriye’de 3. yolu benimseyen PYD’nin Esat karşıtı olarak ÖSO’yla aynı çizgiye gelmesini pek muhtemel görmüyor.

Müslim: Türkiye’nin inkar politikası aşıldı

Müslim’in Türkiye ziyaretine yeniden geri dönersek, PYD lideri Özgür Gündem’e verdiği röportajda Türkiye’nin Suriye’de Kürtler’i inkara dayanan siyasetinin aşıldığını söyledi. Temas ettiği MİT ve Dışişleri yetkililerine Kuzey Suriye’de kurulacak geçici yönetime tüm grupların katılabileceğini söyleyen Müslim, altı ay içinde seçime gidileceğini açıkladı. Müslim, İmralı adasına giderek Abdullah Öcalan’la görüştüğü iddialarını da reddederek “ keşke bizi görüştürseler, olsa çok mutlu oluruz” dedi.
XS
SM
MD
LG