Erişilebilirlik

Mursi’ye 20 Yıl Hapis Cezası


Mısır’da, 2012 yılında düzenlenen protesto gösterilere katılanlardan bazılarının öldürülmesi nedeniyle yargılanan devrik Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi için iddia makamı ölüm cezası talep etmişti

Mısır’ın devrik Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi, 20 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Mursi’ye bu ceza, 2012 yılında düzenlenen protesto gösterilere katılanlardan bazılarının öldürülmesi nedeniyle verildi.

İddia makamı Mursi için ölüm cezası talep etmişti.

Mahkeme, Mursi ve diğer 12 Müslüman Kardeşler liderini şiddet ve tacizi körüklemekten suçlu bulurken, adam öldürme suçundan akladı.

Sanıklar, 2012 yılında başkanlık sarayı önünde Mursi’nin son aldığı kararı protesto eden göstericilere Müslüman Kardeşler taraftarlarının saldırması sonrasında gelişen olaylar nedeniyle yargılanıyordu.

Göstericiler, Mursi’nin, aldığı kararların itiraz amacıyla mahkemelere taşınamayacağı yolunda çıkardığı kararnameyi protesto ediyordu.

Dört yıl önce, Mısır’ın seçim yoluyla işbaşına gelen ilk Cumhurbaşkanı unvanını alan Mursi, Hüsnü Mübarek’in uzun yıllardır devam eden dikta rejiminden sonra büyük umutlar vaat etmişti. Ancak, Mursi, aldığı kararlar nedeniyle büyük tepkilere yol açmış, daha sonra da ordu komutanı Abdül Fattah El-Sissi liderliğindeki askeri darbeyle devrilmişti.

Sissi, seçim sonucu sivil cumhurbaşkanı olarak göreve geldikten sonra da Müslüman Kardeşleri hedef alan bir kampanya başlattı. Hüsnü Mübarek döneminde olduğu gibi tekrar yasaklanan Müslüman Kardeşler terörist örgüt ilan edildi ve liderleri yeniden tutuklandı.

Mursi’nin ülkenin meşru cumhurbaşkanı olduğunda ısrar eden Müslüman Kardeşler, bugünkü mahkumiyet kararı öncesinde yaptığı yazılı açıklamada, Sissi’nin yargı sistemini halkın iradesine karşı silah olarak kullandığını iddia etti. Aynı açıklamada Mısırlılar’dan kararı protesto etmeleri istendi.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG