Erişilebilirlik

Mursi Yanlılarından Eylemlerine Son Vermesi İsteniyor


Mısır İçişleri Bakanlığı, devrik Cumhurbaşkanı Muhammet Mursi’nin görevine iade edilmesi için oturma eylemi düzenleyen Müslüman Kardeşler yandaşlarına, eylemlerine son verme çağrısı yaptı, eylemcilerin gösterileri organize edenler tarafından “beyinlerinin yıkandığını” öne sürdü.

Devlet televizyonuna konuşan İçişleri bakanlığı sözcüsü Hani Abdüllatif, gösterileri organize edenlerin, eylemcilerden bazı haberleri sakladığını, hatta bazı organizatörlerin cinayet, işkence ve adam kaçırma eylemlerine karıştığını savundu.

Sözcü, Mursi yandaşlarından mevcut siyasi sürece katılmalarını da istedi.

Bununla birlikte Müslüman Kardeşler, Mursi geri gelinceye kadar eylemlerine devam edeceklerini söylüyor. Örgüt, geçici hükümette yer almayı reddediyor.

Dışişleri Bakanı Nebil Fehmi, şiddete başvurmadıkça, Mısır’ın “yeni yol haritasında” tüm partilere siyasi sürece katılmaları için açık davetiye gönderildiğini söyledi. Fehmi, sokakta şiddet olayları devam ettikçe, ne kadar uğraşırlarsa uğraşsınlar, ulusal uzlaşma sağlamayı başaramayacaklarını kaydetti.

Mısır ordusunun 3 Temmuz’da darbeyle Cumhurbaşkanı Mursi’yi görevden almasından bu yana çıkan şiddet olaylarında çoğu Mursi destekçisi, 200’e yakın kişi hayatını kaybetti.

Geçici hükümet, Kahire’de Mursi yanlısı eylemcilerin kurduğu iki büyük kampı dağıtma tehdidinde bulunuyor. Onbinlerce Mursi yandaşıysa, başta Kahire olmak üzere birçok kentte, bir aydır sokaklarda eylemlerini sürdürüyor.

Görgü tanıkları, güvenlik kuvvetlerinin yaklaşmasını önlemek için Müslüman Kardeşler yanlılarının kampların çevresine kum torbası yığdığını, hatta tuğladan duvarlar ördüğünü bildiriyor.

Amerika’nın Sesi’ne konuşan Uluslararası Kriz Grubu Kuzey Afrika Projesi’nin eski direktörü William Lawrence, güvenilir bulunmalarından dolayı Müslüman Kardeşlere kapsamlı destek verildiğini söyledi. “Müslüman Kardeşler daha az yolsuzluğa bulaştı ve bulaştırılma olasılıkları da az” diye konuşan Lawrence, bunun da kamuoyunda kendilerine meşruluk kazandırdığını söyledi.

Öte yandan Mısır’daki siyasi krizi çözmek amacıyla uluslararası diplomatik girişimler de sürüyor. Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry, Mısırlı yetkililer ve Müslüman Kardeşler’le görüştürmek üzere yardımcısı William Burns’ü Kahire’ye gönderdi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG