Erişilebilirlik

Mursi Karşıtlarından Ültimatom


Mısır’da Muhammed Mursi’nin istifasını isteyenler Cumhurbaşkanı’na yarın yerel saatle 17:00’ye kadar istifa etmesi için süre verdi

Dün Tahrir Meydanı’nda yapılan gösterilere katılan bazı eylemciler bu sabah Muhammed Mursi’nin liderliğindeki Müslüman Kardeşler’e ait bir binaya taş ve Molotof kokteylleri ile saldırdı. Bazı göstericilerin binadaki eşyaları yağmaladığı da görüldü. Göstericilere ateşle karşılık verildi. Olayda en az beş kişi öldü, yetkililer de ülke genelinde, gösterilerde çıkan çatışmalarda 16 kişinin öldüğünü açıkladı.
Mursi karşıtları, Cumhurbaşkanı’na görevden ayrılması için Salı günü yerel saatle 17.00’ye kadar süre verdi.

Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin istifasını isteyen bazı göstericiler, dünkü geniş kapsamlı protesto eyleminden sonra sonrasında geceyi Tahrir Meydanı’nda geçirmişti.
Göstericiler, hükümetin iktidarı tek elde toplamaya çalıştığını ve ekonomik sorunları çözemediğini söylüyor. Göstericiler, hükümetin, artan suç oranını ve siyasi ve dini farklılıklar nedeniyle çıkan şiddeti kontrol altına alamadığını da iddia ediyor.

Pazar günkü protesto, 2011 yılında dönemin Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek’in devrilmesine yol açan gösterilerden bu yana en geniş kapsamlı eylem oldu. Gösteriler genelde olaysız geçti. Ancak Kahire ve ülkenin güneyinde çıkan çatışmalarda altı kişi öldü, yüzlerce kişi de yaralandı.

Gösterilere hem laiklik yanlıları hem de liberaller katıldı. Dün, Mısır’da ilk kez bağımsız şekilde yapılan bir seçimle iş başına gelen Mursi’nin, göreve gelişinin yıldönümüydü. Dünkü gösterilere 3 milyon kişinin katıldığı tahmin ediliyor.

Pazar sabahı Mursi yanlıları da, başkanlık sarayı yakınlarındaki bir cami yakınlarında gösteri düzenledi. Mursi, yanlıları, Cumhurbaşkanı’nı desteklemeye devam edeceklerini söylerken, karşıt görüşlüleri de ülkeyi yeniden Mübarek rejimi sırasındaki döneme geri götürmeye çalışmakla suçladı.

Bu arada Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan bir açıklamada sorunun tek çözümünün siyasi diyalog olduğu vurgusu yapıldı.

Mursi, İngiliz Guardian gazetesine verdiği bir demeçte, baskılara boyun eğerse, kendisinden sonra gelebilecek yeni cumhurbaşkanının da benzeri istifa çağrılarıyla karşı karşıya kalıp “bir hafta veya bir ay içinde” görevi bırakmak zorunda kalacağını söyledi.

Son bir haftada çıkan siyasi çatışmalarda en az yedi kişi öldü. Ölenlerden biri de İskenderiye’deki gösterilerde fotoğraf çeken Amerikalı bir öğrenciydi.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışman Yardımcısı Ben Rhodes, Amerika’nın Mısır’daki büyükelçilik ve konsolosluk binalarındaki güvenlik önlemlerini genişlettiğini söyledi. Rhodes, siyasi gerilimin diyalog yoluyla çözülmesi için Mısırlı yetkililerle temas halinde olduklarını da dile getirdi.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG