Erişilebilirlik

Münih’te ‘Tekbir’li Saldırı


Alman polisi olay yerinde inceleme yaptı
Alman polisi olay yerinde inceleme yaptı

Almanya'nın Münih kentine yakın Grafing kasabasının tren istasyonunda gerçekleşen saldırıda bir kişi öldü, üç kişi de ağır yaralandı. Polis sabaha karşı saat 05.00 sularında yaşanan olayda, zanlının önce bulunduğu trende aniden yanındaki bir kişiye bıçakla saldırdığını, ardından peronda bulunanlara da saldırarak üç kişiyi yaraladığını, vagondaki 56 yaşındaki kişinin daha sonra yaşamını yitirdiğini duyurdu. Olayın görgü tanıkları saldırganın bıçağını çektikten sonra ‘Allahu Ekber’ şeklinde tekbir getirdiğini ve etrafında bulunanlara Almanca bağırarak, kafir olduklarını söylediğini öne sürdü.

Zanlının saldırı sonrasında kendiliğinden ve direniş göstermeden teslim olduğunu bildiren polis, olayda kullanılan 10 santimetre uzunluğundaki bıçağın da ele geçirildiğini bildirdi. Bir polis yetkilisi tanıkların ifadelerinden yola çıkarak, zanlının ‘politik motiflerden hareket ettiği ya da radikal İslamcı bir bağlantısı’ olabileceği ihtimali üzerinde durduklarını duyururken, saldırganın 27 yaşındaki Alman vatandaşı Paul H. olduğu öğrenildi. Konuyla ilgili ilk çıkan haberlerde saldırganın göçmen kökenli olduğu öne sürülmüştü. Polis saldırganın ev adresinin Hessen eyaletinde bulunduğunu ve daha önce uyuşturucu kullanmak suçundan sabıka kaydının bulunduğunu da açıkladı. Bavyera Eyalet Asayiş Dairesi olaya el koyup geniş çaplı soruşturma başlattı.

Münih Savcılığı zanlının tekbir getirdiği şeklindeki iddialara yönelik incelemelerin sürdüğünü, ancak herhangi bir radikal İslamcı örgütle doğrudan bağlantısının tespit edilmediğini bildirdi. Bavyera İçişleri Bakanı Hermann ise saldırganın ilk ifadesinde söylediklerinden psikolojik sorunları olduğunun anlaşıldığını, ancak radikal İslamcı bağlantısının şimdilik saptanmadığını aktardı. Sosyal medyada yayılan haberlerde saldırganın internet üzerinden radikalleşerek, Fransa’dakilere benzer bireysel terör eylemi planlamış olabileceği yönünde tahminler yapılmıştı.

Alman iç istihbarat örgütü Anayasayı Koruma Dairesi ve diğer güvenlik birimlerinin yetkilileri sıklıkla ülkede radikal İslamcı şiddet ve terör eylemleri beklendiği şeklinde açıklamalar yapıyor. Son olarak Anayasayı Koruma Dairesi Başkanı Hans-Georg Maaßen, Almanya'da teröre hazır bin 100 radikal İslamcı bulunduğunu, bu kişilerden 430'unun her an ağır bir suç işleyebilecek kadar tehlikeli görüldüğünü kaydetmişti.

Öte yandan Suriye'de etkin Nusra Cephesi adlı terör örgütünde silah eğitimi aldığı ve evinde çok sayıda silah bulundurduğu ispatlanan bir militan Frankfurt'ta beş yıl hapis cezasına çarptırıldı. 2014'de Almanya'ya girerken tutuklanan 29 yaşındaki Fas kökenli militan sadece insani yardım için Suriye'ye gittiğini öne sürmüştü.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG