Erişilebilirlik

Münih'te Irkçı Terör Davasına Devam


Davanın baş sanığı Beate Zschape ilk duruşmada
Davanın baş sanığı Beate Zschape ilk duruşmada

Irkçı terör örgüt hakkında çok şey bildiği tahmin edilen ve 14 yıldır başka kimlikle bilinmeyen bir yerde yaşıyan bir tanık video aracılığıyla mahkemeye bağlanacak

NSU terör çetesinin ortaya çıkışının üçüncü yıl dönümünde gözler Münih’te devam eden davaya çevirilecek. 4 Kasım Salı günü yapılacak duruşmada uzmanlar tarafından ‘en önemli’ olarak tanımlanan tanığın dinlenmesi planlanıyor.

Söz konusu tanık Brandenburg Eyaleti’nin Anayasayı Koruma Dairesi’nin eski muhbiri ve NSU’nun çekirdek kadrosuna çok yakın olduğu ve NSU’ya silah ve para yardımı yapanlar hakkında çok sey bildiği tahmin ediliyor. 14 yıldır başka kimlikle ve bilinmeyen bir yerde yaşayan tanığın video aracılığıyla bağlanacağı duruşmada ifade verip vermeyeceği ise bilinmiyor.

2000 ile 2007 yılları arasında sekizi Türk, biri Yunan ve bir de Alman polis memurunu öldüren ırkçı NSU’nun yaptıkları 4 Kasım 2011’de ortaya çıkmıştı. İntihar eden Uwe Mundlos ve Uwe Bönhardt ile Münih’te yargılanması süren Beate Zschape’nin kurduğu çete ile ilgili davada şimdiye dek 154 duruşma yapıldı. 6 Mayıs 2013'den bu yana yapılan duruşmalarda 600'den fazla tanığın yarısı dinlendi.

Başsanık Beate Zschäpe susma hakkını kullandığı için ifade vermezken, diğer sanıkların ifadeleri sayesinde 10 cinayetin teknik olarak nasıl işlendiği çözüldü. Ancak davayı başından bu yana takip edenler NSU terör hücresinin iç dünyası ve bağlantılarıyla ilgili ortaya çıkanların yetersiz kaldığı görüşünde. Federal Savcılık, 9 kişi hakkında soruşturma yürütüyor.

Bu arada NSU davasının günlük yaklaşık 150 bin Euroya mal olduğu açıklandı. Şimdiden Almanya’nın en büyük ve en pahalı davasının 2016 yılının ortalarına kadar sürmesini bekleniyor.

Öte yandan Federal Hükümet’in doğruladığı bir habere göre, NSU ortaya çıktığından bu yana Almanya’da bu örgütle bağlantılı 222 aşırı sağcı şiddet eylemi kaydedildi. Bu eylemler arasında kundaklama, yaralama ile gasp da yer alıyor.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG