Erişilebilirlik

'Mülteciler Avrupa Ekonomisine İyi Gelebilir'


'Mülteciler Avrupa Ekonomisine İyi Gelebilir'
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:05 0:00

Yüzbinlerce göçmen ve mültecinin akın ettiği Avrupa’da özellikle daha yoksul olan Balkan ülkeleri, bu krizle başa çıkma yolları arıyor. Bazı uzmanlar, çoğu eğitimli ve çalışmaya istekli genç mültecilerin Avrupa’ya çok yararlı olacağı görüşünde.

Hırvatistan Cumhurbaşkanı, BM Genel Kurulu’nda küresel yardım çağrısında bulundu: ”Eylül ayı ortasından bu yana 80 bin kişi Hırvatistan’a giriş yaptı. Hırvatistan, mülteci krizinden olumsuz yönde etkilenen Güneydoğu Avrupa ülkelerinin arasına katıldı.”

Avrupa Birliği, üye olmayan Balkan ülkelerine mali yardım sözü vermişti. Londra Ekonomi Üniversitesi’nden James Ker-Lindsay’e göre, jeopolitik nedenlerle Sırbistan, daha çok yardım almalı.

Ker-Lindsay, ”Sırbistan bu sorunu çözmede yalnız bırakılırsa ne olur? Avrupa’ya şüpheyle bakanlar seslerini yükseltiyor. Belgrad’daki Rus Büyükelçisi şimdiden Sırbistan’a ‘Avrupa Birliği sizi satacak, mülteci krizinin yükünü sizin omuzlarınıza yıkacak’ mesajları vermeye başladı,” diye konuştu.

Ker-Lindsay, Sırbistan’ın Avrupa değerlerine bazı AB üyelerinde daha çok bağlı olduğu görüşünde ve bazı kişilerin AB’nin tarih belirleyerek ülkeyi ödüllendirmesi gerektiğini düşündüğünü de belirtti.

Almanya ise sadece bu yıl bir milyona yakın sığınmacı başvurusu bekliyor. Barınma, eğitim ve sosyal yardım masrafları oldukça yüksek ancak uzman Christian Odendahl’a göre göçmenler ekonomiyi canlandırabilir.

Avrupa Reformu Merkezi’nden Christian Odendahl mülteci krizininkısa vadede Avrupa’nın yararına olabileceğini söyledi. Avrupalıların mali muhafazakarlıklarını gevşetmek zorunda kalacaklarını belirten Odendahl, bunun da ekonomiye kısa vadede yarar sağlayacağını söyledi.

Almanya, İtalya ve Fransa dahil birçok Avrupa ülkesinde nüfus azalıyor ve yaşlanıyor.

Odendahl bu konudaki görüşlerine şöyle devam etti: ”Mülteci krizi uzun vadede elbette büyük bir zorluk oluşturuyor. Ancak mülteciler Avrupa’nın demografik sorunlarını çözme potansiyeline de sahip. Avrupa’nın özellikle iş pazarında göçmenleri kendi bünyesiyle bütünleştirebilmesi çok önemli.”

Göçmenlerin Avrupa’ya uyum sağlamasının zor olduğunu söyleyen uzmanlara göre Avrupa ekonomilerinin canlandırılması için bu aynı zamanda büyük bir fırsat.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG