Erişilebilirlik

Mülteciler Arasında Arbede Yaşandı


Avrupa Birliği içişleri bakanları kıtaya giriş yapan göçmenlerin paylaşımı konusunda bir uzlaşmaya varırken, Hırvatistan’da, Kuzey Avrupa’ya gidecek mültecilerin bekletildiği bir merkezde arbede yaşandı.

Mültecilerin gelmesi nedeniyle alelacele kurulan mülteci merkezi, Sırbistan’dan gelen binlerce kişiyle dolup taştı.

Ortadoğu’dan ve Afrika’da gelen mülteciler ve göçmenler kaydolmak ve Macaristan üzerinden seyahatlerini sürdürmeyi talep etti.

Hırvat Polisi sözcüsü Jelena Bikic’in açıklamasına göre: “Bu sabah kampta 160 kişi vardı. Sabah bu rakam değişti. Kaydolmak isteyen çok daha fazla kişi var.”

Iraklı mülteci Abbas Hamit Mais “Polis İranlılar’ın ve Afganlar’ın girmesine izin vermiyor. Onlar da sorun çıkardığı için biz de giremiyoruz,” diye yaşanılan durumu açıklarken, bazıları etnik ayrımcılık yapıldığını iddia etti.

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği yetkilisi Mathieu Baunin, herhangi bir gruba öncelik verildiğini reddetti ve ailelerin parçalanmaması için uğraştıklarını söyledi.

Baunin, durumları göz önünde bulundurulduğunda çoğu kişinin davranışında bir sorun olmadığını belirtti ve “Ancak maalesef burada oluşan kalabalık yüzünden işimiz zor. Bu çok kolay genişletilebilen bir merkez değil. Yani burayı her gün yeniden düzenlememiz gerekiyor,” diye konuştu.

Güneş altında beklerken sabrı taşan birçok insan çitlerden atladı. Yol yorgunu pek çok kişi ise burada barınabilmek için beklemeyi sürdürdü.

Göçmenler merkeze giriş yapmakta zorlanırken, içerdekiler de bir an önce çıkmak ve daha iyi bir yaşama sahip olacaklarını düşündükleri Avrupa’daki seyahatlerini sürdürmek için sabırsızlanıyordu.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG