Erişilebilirlik

Mülteciler Almanya'ya Ulaşıyor


Münih tren garına varan mülteciler.
Münih tren garına varan mülteciler.

Avusturya ve Almanya’nın sınırlarını Macaristan’da bekleyen mültecilere açmasının ardından binlerce mülteci, trenlerle, otobüslerle, bazen de yürüyerek sınırdan Avusturya’ya, oradan da Almanya’ya girmeye başladı.

Macaristan Emniyet Müdürü, Avusturya sınırına daha otobüs seferi yapılmayacağını, bunun “bir seferliğine” yapıldığını söyledi.

Avrupa Birliği ülkeleri, bu denli yüksek oranda mülteci akışı karşısında bölünmüş durumda. Birliğin dış politika sorumlusu Federica Mogherini, bu sorunun daimi olduğunun altını çizerek, AB’nin bu soruna ortak tavır geliştirmesi gerektiğini söyledi.

Avusturya Dışişleri Bakanı Sebastian Kurz, göçmenlerin içinde bulunduğu durum ve yaşanan insani sorunun Avrupa’nın İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana yaşadığı en büyük mülteci krizinin çözülmesi açısından bir uyarı olduğunu bildirdi.

Budapeşte’den gecikmeli olarak yola çıkan mülteciler bu sabah erken saatlerde Almanya’ya varmaya başladı. Önce trenle Avusturya sınırına götürülen mülteciler, buradan otobüslerle Almanya’ya götürüldü.

Avusturyalı yetkililer, sınırdan geçiş yapan binlerce mülteciye yardım paketleri verildiğini, yatacak yer gösterildiğini bildirdi. Avusturya Başbakanı Almanya’yla birlikte mültecilere engelsiz giriş imkanı tanınacağını açıkladı. Başbakan Werner Faymann, bu açıklamayı Almanya Başbakanı Angela Merkel’le görüştükten sonra yaptı.

Halen Budapeşte’de bulunan Amerika’nın Sesi muhabiri Luis Ramirez, Keleti tren garının neredeyse tamamen boşaldığını bildiriyor. Ramirez otobüslerin durmasından sonra bazı mültecilerin Avusturya sınırına yürümeye başladığını, parası olanların da araç kiraladığını belirtti.

Macar yetkililer, düne kadar gar dışında bekletilen mülteciler için portatif tuvalet ve musluklar, çocuklar için de çizgi film gösteren sinema ekranlar yerleştirilmişti. Cumartesi sabahı itibarıyla, belediye çalışanları bu hizmetlere son verdi.

Yetkililer Sırbistan’dan yeni mültecilerin gelebileceğini söylüyor, ama kaç kişi gelebileceğini tahmin etmiyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG