Erişilebilirlik

Mülteci Sorunu Avrupa’da Gerginlik Yaratmaya Devam Ediyor


Mülteci Sorunu Avrupa’da Gerginlik Yaratmaya Devam Ediyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:32 0:00

Mülteci sorunu, Avrupa’da gerginlik yaratmaya devam ediyor. Avrupa Birliği, mülteci yerleştirme planına uymayı reddeden ülkelere para cezası dahil bazı yaptırımlar uygulamaya hazırlanıyor. Şimdiye kadar sadece Finlandiya ve Malta mülteciler konusundaki sorumluluklarını yerine getirirken, İtalya ve Yunanistan’a sığınan onbinlerce mülteci kamplarda beklemeye devam ediyor.

Avrupa Birliği, İtalya ve Yunanistan’da mahsur kalan mültecilerin birlik üyesi ülkelere yerleştirilmesini öngören planı 2015’te onayladı. Ancak son rakamlar, üye ülkelerin 160 bin mülteciden sadece yüzde sekizini kabul ettiğini gösteriyor.

Brüksel, AB üyelerini, ‘daha fazla bahane’ kabul etmeyeceği konusunda uyardı.

Dimitris Avramopoulos, “Birliğimiz iki prensibe dayanıyor: dayanışma ve sorumluluk. Bunlar sadece ahlaki değerler değil aynı zamanda birlik anlaşmalarında bulunan ve yasal olarak bağlayıcı olan prensipler” şeklinde konuşuyor.

Macaristan, mülteci almayı reddeden ülkeler arasında.

Macar hükümeti, göçmen akınını önlemek için Sırbistan sınırını tel örgüyle kapattı. İnsan hakları örgütleri, Macaristan’ı yasal mültecilere suçlu muamelesi yapmak ve fiziksel istismar uygulamakla suçluyor.

Avrupa Birliği, Macaristan’ı anlaşmaya uymadığı için Avrupa Adalet Mahkemesi’ne verebilir. Ancak araştırma uzmanı Camino Mortera-Martinez’e göre, Brüksel’in başka seçenekleri de var: “AB yasalarına uymayan bir ülkeyi mahkemeye taşımak yerine, o ülkeyi yasalara uymaya zorlayacak başka yollara da başvurulabilir. Örneğin bütçesinin bir kısmı kesilebilir.”

Ancak AB genelinde populist muhalefetin yükselişte olduğu bir dönemde, bu seçenek riskli olabilir.

Camino Mortera-Martinez, “Ülkeleri mülteci kabul etmeye zorlamak, AB karşıtlığını körükleyecektir” şeklinde konuşuyor.

İkilemde kalan Avrupa, mülteci akınını durdurma çabalarını sürdürüyor. Almanya, suç işleyen mültecileri sınırdışı etme sürecini hızlandırdı. Uzmanlar, Almanya lideri Angela Merkel’in Eylül’deki seçimler öncesinde, mülteci politikasını sertleştirdiğini söylüyor.

Werner Patzelt, “Göç konusu şu anda Avrupa’daki en önemli sorun. Euro sorunundan bile önemli. Göç sorunu, Avrupa’nın bütünleşmesini engellerken, iç güvenliği de tehdit ediyor,” diyor.

Avrupa Birliği, Libya’da bekleyen 700 binle bir milyon arasında mülteci olduğunu tahmin ediyor. Bir süredir sakin olan Akdeniz suları, son günlerdeki mülteci akınıyla yeniden hareketlendi. İtalya sahil güvenliği, Akdeniz’de bin civarında mülteci kurtardığını açıkladı.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG