Erişilebilirlik

Müjdat Gezen Sanat Merkezi’ni Kim Kundakladı?


Müjdat Gezen Sanat Merkezi’ni Kim Kundakladı?
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:30 0:00

İstanbul Kadıköy’de bulunan Müjdat Gezen Sanat Merkezi, dün gece kimliği henüz bilinmeyen bir kişi tarafından kundaklandı. Bina, yangını erken fark eden bina görevlisinin hızlı ihbarı ve Kadıköy İtfaiyesi’nin erken müdahalesiyle büyük bir hasara uğramadı.

Binanın Şehir Kahya sokağa bakan cephesi ile yan kapısı yandı.

Müjdat Gezen Sanat Merkezi’nin Kundaklanma Anı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:16 0:00

Sanat merkezinin kamera kayıtlarında gece 01.26 sularında elinde içi benzin dolu bir bidon bulunan kişinin binanın yan kapısına yaklaştığı, benzini dökmesi sonucu meydana gelen parlamanın ardından olay yerinde kaçtığı görüldü.

Gece binada bulunan Mahmut Aksoy, Amerika’nın Sesi’ne yangının başlamasıyla dışarı çıktığını ancak saldırganı göremediğini söyledi.

Kamera görüntülerinde kapıdan çıkarken paçasının tutuştuğu görülen bina görevlisi, herhangi bir sağlık sorunu olmadığını belirtti.

Başsavcılık: “Geniş kapsamlı soruşturma başlatıldı

Yazılı bir açıklama yayınlayan İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı geniş kapsamlı soruşturma başlatıldığını duyurdu.

“20.02.2017 tarihinde saat 01.30 sıralarında Müjdat Gezen Sanat Merkezi'nde kimliği belirsiz bir şahıs tarafından yanıcı madde dökülmek suretiyle çıkarılan yangın sonucunda olaya anında müdahale edilerek yangının daha fazla büyümeden kontrol altına alındığı ve binada maddi hasarın meydana geldiği tespit edildi. Olay yerinden elde edilen kamera görüntülerindeki failin kimlik tespiti ile yakalanmasına yönelik başsavcılığımızca güvenlik güçlerine gerekli talimatlar verilmiş ve geniş kapsamlı soruşturma başlatılmıştır.”

Sanat merkezi ve çevredeki kamera kayıtlarını toplayan İstanbul Emniyeti, kundakçıyı arıyor.

Şevket Çoruh: “Planlı bir saldırı”

Olayın sosyal medyada duyulmasının ardından 26 yıldır faaliyet gösteren Müjdat Gezen Sanat Merkezi’nin eski öğrencileri okula akın etti. Tiyatro bölümü mezunlarından Şevket Çoruh, Amerika’nın Sesi’ne yaptığı açıklamada saldırının planlı olduğu düşündüğünü söyledi.

Çoruh, “Görüntüleri izledim. Muhakkak burada keşif yapılmış. Yan kapıdan geliyor ve doğal gaz borularının olduğu yere benzini döküyor. Sonra da yol tarafına kaçıyor. Belki orada onu bekleyen bir araba var. Bunun apaçık bir faşist saldırı olduğu ortada. Niyet belli. Sakin. Kaçtığı yön belli. Bunun planlı bir saldırı olduğunu düşünüyorum,” dedi.

Müjdat Gezen: “Yangınlar alevler içimizdeki Atatürk ve Cumhuriyet ateşini söndüremez”

Ziverbey’deki sanat merkezinin kurucusu Müjdat Gezen, 60 yıldır sahneye çıkan Türkiye’nin en önemli tiyatrocularından biri. Öğle saatlerinde bir basın toplantısı düzenleyen Gezen, polisin aldığı kamera görüntülerinin bir kopyasını basınla paylaştı.

Gezen, "Yangınlar, alevler bizim içimizdeki alevleri söndüremez. İçimizde ateş farlı bir ateş. Atatürk ateşi, Cumhuriyet ateşi. Ona bir şey olmuyor. Yalnız birazdan izleyeceğiniz görüntüde bu okulun neden yanmadığını, koruyucusunun kim olduğunu çok güzel göreceksiniz. Çok hoşunuza gidecek o görüntü. Alevlerin arasında bronzdan Atatürk siluetini çok net göreceksiniz. Burası dünyanın ilk ve tek parasız özel okulu, 26 yıldır,” dedi.

Bir süredir Akit gazetesinde haberlere konu olan Gezen, bu haberlerden sonra İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nün kendisine koruma tahsis etmek istediğini söyledi.

Müjdat Gezen: “Birinin okulunu yakmak, birine sırtından ateş etmek bunların yapacağı bir iştir”

Amerika’nın Sesi’ne yaptığı açıklamada bu saldırıyla Akit gazetesinin haberleri arasında bağlantı olduğunu söyleyen Müjdat Gezen, “Korkaklar bunlar. Birinin okulunu yakmak, birine sırtından ateş etmek tam bunların yapacağı bir şeydir. Onların gazetelerinin arka odalarında kirli işlere bulaştıklarını biz biliyoruz. Zaten itibarları da yok. İnandırıcılıkları da yok. 60 yılı aşkındır ben mutluluk vermeye çalışıyorum,” dedi.

Akit, Müjdat Gezen’e “pezevenk” dedi

Özellikle Müjdat Gezen’in Halk TV’de yayınlanan bir programda Osmanlı ailesi mensuplarından Nilhan Osmanoğlu’na yönelik eleştirilerinin ardından tiyatro sanatçısı hakkında haberler yapan Akit gazetesinin kundaklama olayını twitter’da“’Pezevenk’ Müjdat Gezen’e büyük şok” başlığıyla kullanması tepki topladı.

Gazete, tepkiler sonrası haber metnine bir süre önce Müjdat Gezen’in “Pezevenk Azerice’de yol gösteren anlamına gelir” dediğini eklerken haberin başlığını değiştirmedi.

Gün boyu Müjdat Gezen Sanat Merkezi’nin önünden ayrılmayan kalabalık sık sık “Mustafa Kemal’in Askerleriyiz” sloganı atıp, hep birlikte İzmir Marşı’nı söyledi.

Müjdat Gezen Sanat Merkezi’nde eğitime ara verilmeyecek

Sanat merkezinde eğitim yarın devam edecek.

Yangının çıktığı yerin arkasındaki odada eğitim veren Melike İlgün, bu saldırının kendilerini asla sindirmeyeceğini ve bildikleri işi yapmaya aynı kararlılıkla devam edeceklerini söyledi.

Müjdat Gezen Sanat Merkezi’nde çocuklara, gençlere ve büyüklere tiyatro, şan, bale, diksiyon, yazarlık ve oyunculuk eğitimleri veriliyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG