Erişilebilirlik

Muhammed Mursi Mısır'da Yeni Bir Çağ Açıyor


Muhammed Mursi Mısır'da Yeni Bir Çağ Açıyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:31 0:00
Linki indirmek için

Muhammed Mursi Mısır'da Yeni Bir Çağ Açıyor

Mısır’ın yeni Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi, geçen hafta sonu yemin ederek görevine başladı. Amerika’nın Sesi, Washington’un Mısır ve bölgede devrim sonrası diğer demokratik rejimlerle gelişen ilişkilerini inceledi.

Muhammed Mursi’nin seçim zaferi Kahire’nin Tahrir Meydanı’nda binlerce kişi tarafından kutlandı. Bir buçuk yıl önce aynı meydanda toplanan kalabalık, Hüsnü Mübarek rejimini devirmişti.

Washington Yakın Doğu Politikaları Enstitüsü’nden David Schenker, hür ve adil seçim düzenlemelerinden dolayı Mısırlıların övgüye layık olduğunu, ama asıl zorlu görevin şimdi başladığını söylüyor.

Schenker, “Ordu hala siyasetin üzerinde ve seçilmiş yetkililere hesap verme yükümlülüğüne sahip değil,” diyor.

Uzman, bu yetki değişiminin Amerika’yla ilişkileri etkileyebileceği görüşünde.

“Amerika Mursi hükümetine politikalarını uygulaması için zaman tanıyacak,” diyen Schenker, bu zaman süresince Amerika’nın da kendi politikalarını oluşturacağını belirtiyor. Washington, Mısır’a her yıl 1 buçuk milyar dolar yardım yapıyor. Ancak David Schenker’e göre Amerikan Kongresi, Mısır’a bu yardımı artık sonsuza kadar yapmak istemeyebilir.

Bir başka kaygı da İslamcıların ülkede güç kazanmasıyla birlikte kadın haklarından azalma olması.

Ancak Mısır, Tunus, Suriye, Libya ve Yemen’de yapılan bir Gallup kamuoyu yoklaması, Arap kadınların da erkekler kadar şeriata destek verdiğini ortaya çıkardı.

Gallup Müslüman Araştırmaları Merkezi’nden Dalia Mücahit, Mısır, Yemen ve Tunus gibi ülkelerde erkek ve kadınların şaşırtıcı derecede, şeriatın diğer yasalarda temel alınması gerektiğine inandığını söylüyor. Bu Mısır’da neredeyse yarı yarıya destek alıyor.

Adil İskender, Georgetown Üniversitesi Modern Arap Çalışmaları Merkezi’nden:

“Siyasi İslam, büyük ölçüde bu ülkelerde boşluk dolduruyor,” diye konuşan uzman, siyasi İslamcıların da başarılı ve organize olduklarının altını çiziyor.

Amerika’nın bölge politikasının önemli değişim geçirdiğini savunan İskender, ortak çıkarlar ve egemenliklere saygı duyulduğu sürece Washington’un da bu yeni demokrasileri kabul etme eğilimi gösterdiğini söylüyor.

Bir başka değişimse, bölgenin yeni liderlerinden beklentiler.

Adil İskender’e göre, “ister Tunus’daki Ennahda partisi olsun, ister Mısır’da Müslüman Kardeşler, isterse Libya ve diğer ülkelerdeki benzer partiler olsun, bu partiler sokaktaki insanlara erişemezse iktidarda kalmaları da çok uzun sürmüyor.

Mısır’ın yeni cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’ye bir tebrik mesajı yollayan Başkan Obama, Amerika’nın Mısır’daki demokratik geçiş sürecini ve Mısır halkını destekleme sözü verdi.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG