Erişilebilirlik

Muhaliflerdeki Bölünme Fransa'ya Geri Adım Attırdı


Suriyeli muhaliflere, Avrupa Birliği ambargo kararını kaldırmasa bile silah vereceklerini açıklayan Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, muhaliflerin İstanbul’daki başbakanlık seçimlerinin ardından yaşanan bölünme üzerine geri adım attı. Hollande, muhaliflere silah vermek izin zamanın erken olduğunu açıkladı.

Anketlerdeki engellenemez düşüşü nedeniyle Fransızlar’ı ikna etmek amacıyla ülkenin en büyük kamu kanalı France 2’ye çıkan Hollande, daha önceki, “İngiltere ile birlikte, AB istemese de biz muhalifleri silahlandıracağız” açıklamasından geri döndü. Hollande, muhaliflere verilecek silahların yanlış ellere geçmeyeceğine ilişkin bir garanti elde edemediklerini kaydederek, “Silahların meşru muhalefet temsilcileri tarafından kullanılacağı ve teröristlere ulaşmayacağı konusunda emin olmadan, Mayıs ayı sonunda ambargo kararı kalktığında, muhaliflere silah verilmemeli. Şimdilik elimizde bunun garantisi yok. Durumun tamamen muhalifler tarafından kontrol altına alındığından emin oluncaya kadar bunu yapmayacağız” diye konuştu.

Amerika ve BM uyarısı

Muhalifler içindeki cihatçı ve selefi örgütlerin kısa vadede belirlenmesi ve ayıklanması söz konusu olmadığından hareketle, Fransa’nın muhaliflere açıkça silah verme planı da belirsiz bir tarihe ertelenmiş görünüyor. Başta Amerika olmak üzere birçok ülke Fransa’yı silahların yanlış ellere geçmesi konusunda uyardı. Fransız diplomasisi ise ‘Bir silahlı muhalif kartografisi çıkardıklarını, Özgür Suriye Ordusu komutanı Selim İdris ile ortak çalıştıklarını ve silahların yanlış ele geçmesini engelleyecekleri” yanıtını vermişti. Fransa, Selim İdris başkanlığındaki silahlı hareketlere güveniyordu. Ancak Selim İdris silahlı muhaliflerin bir bölümünü kapsıyor ve diğer gruplar arasında silahların el değiştirmesi riski her zaman var. BM özel temsilcisi Lahdar İbrahimi ve ekibi de bunun olanaksız olduğu yönünde görüş belirtiyor.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG