Erişilebilirlik

Muhalefetten Yüce Divan Kararına Sert Tepki


17 Aralık'ta muhalefetin yolsuzluk soruşturmasını protesto gösterisi
17 Aralık'ta muhalefetin yolsuzluk soruşturmasını protesto gösterisi

TBMM Soruşturma Komisyonunda AKP üyelerin oyuyla 4 eski bakan hakkında Yüce Divan'a göndermeme kararı alınması üzerine CHP, MHP ve HDP'den "siyasette kara leke" gibi sert tepkiler geldi

TBMM Soruşturma Komisyonu’nda AKP’li üyeler çoğunluğuyla 4 eski bakan hakkında Yüce Divan’a göndermeme kararı alınması üzerine muhalefet partileri CHP, MHP ve HDP’den ‘siyasette kara leke’ gibi sert tepkiler geldi. AKP’li Komisyon Başkanı Hakkı Köylü ise, ‘Vicdanım rahat’ açıklamasıyla dikkat çekerken; CHP’li üyeler, Komisyon’un yetkisi olmadığı halde delil niteliğindeki ses kayıtları-tapelerini silme kararı aldığını da açıkladı.

TBMM Soruşturma Komisyonu, eski bakanlar Egemen Bağış, Zafer Çağlayan, Muammer Güler ve Erdoğan Bayraktar hakkındaki rüşvet-yolsuzluk iddiaları dosyalarını, Yüce Divan sıfatıyla yargılamayı gerçekleştirmek üzere Anayasa Mahkemesi’ne sevk etmeme kararı aldı. Komisyon’un AKP’li 9 üyesi Yüce Divan’a ‘hayır’ oyu kullanırken, muhalefet 5 oy ile ‘evet’ dedi ama ancak sonucu belirleyemedi.

Komisyon’un bitiminde AKP’li üyeler, kendilerini koridorda beklemekte olan basın mensupları arasından hızlıca ve soruları yanıtsız bırakmaya çalışarak TBMM’den ayrıldı. Sadece birkaç AKP’li milletvekili, çok kısa açıklamalarda bulunurken; AKP adına açıklamayı yapmak üzere Komisyon’un başkanlığını yürüten Kastamonu Milletvekili Hakkı Köylü kameralar karşısına geçti.

AKP’lilere ilk soru: ‘Vicdanımız rahat mı?’

AKP’li Köylü, toplantıda neler olduğunu, ‘Her iddia her isim tartışıldı. Herkes her isimle ilgili görüşlerini söyledi ve oyunu belirledi. Dördünü ayrı ayrı değerlendirerek oy kullanıldı. Komisyondaki oylama açık yapıldı. Genel kuruldaki oylama gizli olacak. Her üye görüşlerini söyledi. Bundan sonra biz ayın 9’una kadar meclis başkanlığına sunacağız raporumuzu’ diye özetledi.

AKP’li üyelere 22 Aralık’tan bugüne karar aşaması ertelenmesiyle birlikte baskı yapıldığı yorumlarına karşılık Köylü, ‘Ne baskısı, yok öyle bir şey. Ne baskısı, yukarısı serbest. Sadece çift taraflı havan atışları yapılıyor. Sağ taraftan atılıyor sol tarafa gidiyor, sol taraftan atılıyor sağ tarafa gidiyor. Biz aşağıdayız, bu havan atışları bize sirayet etmiyor" dedi. Köylü, "Vicdanen rahat mısınız?" sorusu üzerine, "Evet. Vicdanen rahatsız olacağım bir şeye mi karar vereceğimi düşünüyorsunuz" karşılığını verdi.

Tunç: Tapeleri imha edeceğiz

Bu arada AKP’li Komisyon üyeleri cephesinden en dikkat çekici açıklama ise, Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç’tan geldi. Tunç, ‘Ceza Muhakemesi Kanunu gereğince dinlemesi yasak olan kişiler vardır. Bunlar, baba ile oğlu ve eşler arasındaki konuşmalardır. Eğer bunlar dinlenmişse bunların belli süre içerisinde imha edilmesi gerekir. Dosyaya konmaz. Ancak bunlar konmuş; maalesef hukuka aykırı bir şekilde. Biz bunları gördük. Görünce imha etme görevi bize düşüyor. İmha etmediğimiz zaman Türk Ceza Kanunu’na göre de hapis cezası var” dedi.

Bu açıklaması üzerine ‘Bazı suç isnatları orada da geçiyordu. Bu delilleri karartmak olmuyor mu?’ sorusuna Tunç, “Hayır, karartma değil. Kanun böyle diyor. Baba-oğlu, karı-koca dinlemesi yasak olan kişileri sen dinlemişsin. Bir karı-koca arasındaki konuşma dinlenir mi?” diye yanıt verdi. Tunç, tapelerin ne zaman imha edileceğini ise, “TBMM’deki oylama öncesinde muhalefet partileriyle bir araya geleceğiz ve o görüşmeleri göstererek, tutanak tutup imha edeceğiz” diye açıkladı.

CHP, Başbakan Davutoğlu’na seslendi

Komisyon’un toplantısı ardından CHP’li üyeleri Erdal Aksünger, Rıza Türmen, Osman Korutürk ve Emre Köprülü ise, CHP Grup Başkanvekili Levent Gök’ün sözcülüğünde TBMM’de basın toplantısı düzenledi.

CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, Başbakan Ahmet Davutoğlu ile AKP'li vekillere seslendiği açıklamasında şunları dile getirdi:

‘Komisyon’dan Yüce Divan'a sevk edilmeme yönünde çıkan kararla bakanlar aklanmış değildir. Konu kesinleşmemiştir. Bu konu TBMM önüne gelecektir. Sevk edilmeme kararı geldiği zaman CHP olarak Yüce Divan'a sevk önergemizi sunacağız. O zaman AKP içinde kendini namus ve dürüstlük timsali olarak gösteren, kimi zaman ağlayan bakanları ve vekilleri göreceğiz. Hepsinin vicdanlarına kimin seslendiğini, kimin talimat verdiğini, kimlerden talimat alıp almadıklarını Meclis'te yapacağımız oylamada göreceğiz. Vicdan sahibi olan AKP'li vekillere sesleniyoruz.

Gün geliyor. Birinci sınavı kaybettiniz. Türkiye'ye kötü örnek oldunuz. Önümüzdeki günlerde Meclis'te bunu telafi edecek misiniz, etmeyecek misiniz, köyünüze, yurdunuza alnınız açık şekilde dönecek misiniz, dönmeyecek misiniz her birinizi ne yaptığını ibretle seyredecek tarihe not düşeceğiz. Ak mı kara mı hep birlikte göreceğiz. Kimse bundan kurtuluş olacağını düşünmesin. Başbakan kükrüyordu birkaç gün önce. 'Yolsuzluk yapanların kolunu kopartacağız' diyordu.

O sözün altında kaldınız Sayın Başbakan. Senin kimsenin kolunu kopartacak gücün yok çünkü Başbakan değilsin. Başbakanlık görevini yapan bir büyük abin sana talimat veriyor. O talimatla işlerini görüyorsun. O talimatla bu olayın daha yukarı gitmemesi için yapılan baskıya hepiniz teslim oldunuz. Kimsenin kolunu kopartamazsınız ama bu ülkenin namusluları, namussuzlarından daha cesaretlidir. İşçinin, emekçinin Türkiye'ye seven her yurtseverin elleri iki yakanızda olacaktır.’

MHP: 4 bakan töhmet altında kaldı

Komisyon’un MHP'li üyesi Kahramanmaraş Milletvekili Mesut Dedeoğlu ise, "Bugün yaşanmaması gereken, vicdanların kanadığı gündür. 4 bakan mahkemelerden kaçırıldı. Siyasetin, hukuka müdahalesi olarak görüyoruz. Gelecek nesillere kötü örnek oldu. Bu 4 bakana imkan verilmeliydi ve aklanmalıydı. 4 bakan ikinci kez töhmet altında bırakıldı." dedi.

HDP yoktu ama Yüce Divan destekçisi

Bu arada Komisyon’un çalışmalarına mahkeme kararıyla yayın yasağı getirilmesi ardından HDP, Komisyon’daki üyesi Bengi Yıldız’ın çekilmesini kararlaştırmıştı. Bu nedenle bugünkü oylamada, HDP’nin oyu söz konusu değildi. Ancak HDP Batman Milletvekili Bengi Yıldız, TBMM Genel Kurulu’nda 4 eski bakan’ın Yüce Divan’a gönderilmesi yönünde oy kullanacağını açıkladı.

Hükümet’ten ilk tepki: Sinek ısırığı

Son olarak AKP Hükümeti adına ilk açıklama Bakanlar Kurulu toplantısı sonrasında Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’tan geldi. Arınç, 4 eski bakan hakkındaki yolsuzluk ve rüşvet iddiaları için ‘sinek ısırığı’ benzetmesiyle dikkat çekti ve bu iddialara rağmen Türkiye’de AKP’nin 30 Mart 2014 yerel seçimleri kazandığını ardından da Recep Tayyip Erdoğan’ın 10 Ağustos’ta Cumhurbaşkanı seçildiğini söyledi.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG