Erişilebilirlik

Mısırlılar Reform Sürecinden Memnun Değil


Tahrir meydanında bayraklar
Tahrir meydanında bayraklar

Kahire’nin Tahrir meydanında toplanan binlerce kişi reform sürecinin yavaşlığından şikayet etti.

Protesto gösterileri, siyasi ve ekonomik reform sözü veren askeri liderler üzerindeki baskıyı artırmayı amaçlıyor.

Eylemciler, eski cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek’in devrilmesinden sonra yönetime el koyan Yüksek Askeri Konsey’den reformlar için somut bir takvim açıklamasını istiyor.

Göstericilerin en önemli taleplerinden biri sivillerin askeri mahkemelerde yargılanmasına son verilmesi. Aralarında demokrasi eylemleri sırasında tutuklanan kişilerin de bulunduğu binlerce zanlı askeri mahkemelerde yargılanırken; devrik cumhurbaşkanıyla eski üst düzey yetkililerin sivil mahkemelerde yargılanması kimsenin gözünden kaçmıyor.

Kahire’de, devrimin merkezi olarak bilinen Tahrir meydanı Temmuz’dan beri büyük çaplı bir gösteriye sahne olmadı. En son meydanda bir oturma eylemi yapılmış ve ondan sonra alanda güvenlik güçleri konuşlandırılmıştı.

İçişleri Bakanlığı dün bir açıklama yaparak gösteri nedeniyle meydanın polislerden arındırılacağını duyurdu. Yazılı açıklamada, hükümetin halkın toplu gösteri hakkına saygı duyduğu belirtiliyor.

Çeşitli dernek ve örgütlerin katıldığı gösteriye dinci parti ve kuruluşlar katılmama kararı aldı.
Müslüman Kardeşler’in Adalet ve Özgürlük partisi, eylemcilerin ortak talepler üzerinde anlaşamamalarını kararına gerekçe gösterdi. Parti ayrıca askeri yönetime reformlar için zaman tanımak istediğini bildirdi.

Bu arada rüşvet, yolsuzluk, görevini kötüye kullanmak ve devrim sırasında halkın üzerine ateş açma emri vermekle suçlanan Hüsnü Mübarek ve diğer 7 eski yetkilinin davası devam ediyor.

XS
SM
MD
LG