Erişilebilirlik

Mısır'da Çatışmalar Durmuyor


Mısır'da Çatışmalar Durmuyor
Mısır'da Çatışmalar Durmuyor

Kahire’de askeri yönetimin hemen çekilmesini isteyen göstericiler komutanların geçiş dönemini hızlandırma teklifini yeterli bulmadı.

Tahrir meydanında beşinci gününe gören gösterilerde binlerce kişi askeri konseyin verdiği ödünleri reddederek konsey başkanı Mareşal Muhammed Tantavi’nin istifasını istedi.

Çarşamba günü İskenderiye’de bir kişinin daha ölmesiyle son günlerde ölenlerin sayısı 35’e çıktı. Yetkililerin, güvenlik kuvvetlerinin göstericilerin üzerine gerçek mermiyle ateş ettiği iddialarını reddetmesine rağmen otopsi raporları ölümleri polis mermilerine bağlıyor.

Yüksek Askeri Konsey Başkanı Mareşal Askeri Muhammed Tantavi, Salı günü cumhurbaşkanlığı seçimini gelecek yılın Temmuz ayından önce yaparak yönetimi sivillere devretme sözü vermişti. Ender açıklamalarından birini yapan Mareşal Tantavi, askeri rejimin ne kadar sürmesi konusunda referandum yapılmasını da önermişti. Başbakan Essam Şeref’in sivil hükümetinin istifasını kabul eden Tantavi ancak yeni hükümet kuruluncaya kadar görevde kalacağını söylemişti.

Tantavi’nin konuşmasından sonra Kahire ile birlikte, Süveyş, İskenderiye ve İsmailiye askeri rejime karşı yeni gösterilere sahne oldu.

Sivil yönetime geçiş sürecinin hızlandırılması talebiyle başlayan son gösterilerde onlarca kişinin öldürülmesi ve yüzlerce kişinin yaralanması uluslararası kuruluşların tepkisine yol açtı.

Amerika, polisin tepkisini aşırı bulurken Uluslararası Af Örgütü askeri rejiminin devrik cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek’i aratmadığını bildirdi.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG