Erişilebilirlik

Mısır'daki Cumhurbaşkanlığı Seçimleri Kadınlar İçin Önemli


İnsan hakları eylemcilerine göre İslamcı siyasetçiler evlenme yaşını düşürmek, kadın sünnetini suç olmaktan çıkarmak istiyor

Kahire’de düzenlenen kadın hakları konferansı Müslüman, Hıristiyan, solcu ve muhafazakar kesimlerden birçok izleyici çekti.

“Mısırlı Kadın’ kampanyasını düzenleyenler, farklı ekonomik kesimlerden, özellikle de eski rejim tarafından dışlanan yoksul kesimden kadınlara erişmeyi amaçlıyor.

Amani Hasan, “Hükümet yoksulların oylarını satın alırdı. Şimdi seçmenleri ülkelerinin geleceğinden sorumlu oldukları konusunda bilinçlendirmek istiyoruz. Oy verecekleri adayı hangi kriterlere göre seçmeleri gerektiğini, adayların gelecek için neler vadettiğini bilmeliler,” şeklinde konuşuyor.

Kadın hakları Mısır için yeni bir kavram. Eskiden kadın hakları örgütleri etkisizdi ve dışlanmıştı.

Hasan, “Bu örgütlere katılan kadınlar toplumun seçkin kesimindendi. Bu kadınlar, toplumda kadınların yaşadığı sorunları ve gündelik mücadeleleri bilmiyorlardı,” diyor.

İslamcı bir adayın seçimi kazanması durumunda bu mücadelelerin artıp artmayacağı ise tartışma konusu.

İnsan hakları eylemcileri İslamcı siyasetçilerin evlenme yaşını küçültmeye ve kadın sünnetini suç olmaktan çıkarmaya çalıştığına dikkat çekiyor.

İslamcı bir adayı destekleyen Amani Hasan kaygılı değil: “Evet, radikal İslamcılar da var, ancak onların çoğunluğu oluşturduğunu ve Mısır’ı yöneteceklerini sanmıyorum.”

Yeni bir cumhurbaşkanının radikal İslamcılar’ın baskılarını bertaraf edip etmeyeceği henüz açık değil. Ancak konferansa katılan Profesör Noura Muhammet İsmail gibi bazı kadınlar seçimi kazanan etkenin halkın dini yaklaşımı olacağını düşünüyor: “Ilımlı dindar olmak en iyisi. Mısır ılımlı bir ulus. Her şeyin ortasında olmak daha iyi.”

İsmail’i kaygılandıran din değil, erkek egemen toplumun kadınlara yönelik geleneksel tavrı: “Genç erkeklerin kadınlardan daha fazla çalışması daha iyi. Kadınlara özel kotalar yardımıyla belli iş imkanı sağlanabilir. Kadınların daha fazla çalışmasına gerek yok, sonuçta erkekler kadınlardan daha fazla iş yapabilir.”

Mısır’ın yeni cumhurbaşkanının bu önyargılara prim verip vermeyeceği belli değil. Aynı şekilde kadın hakları örgütlerinin bu önyargıları aşıp aşamayacağı da.


XS
SM
MD
LG