Erişilebilirlik

Mısır Demokrasi Yolunda İlk Adımı Attı


Mısır Demokrasi Yolunda İlk Adımı Attı
Mısır Demokrasi Yolunda İlk Adımı Attı

Mısır’da referandum ile ilgili kısmi sonuçlar, anayasa değişikliklerinin kuvvetle desteklendiğini gösteriyor.

Halk oylaması sonucu, seçmenlerin, anayasada yapılması önerilen 9 maddelik değişikliğe onay verip vermediğini belirleyecek. Değişikliklerden biri bağımsızlar dahil tüm adayların seçimlere katılabilmesini ve cumhurbaşkanının görev süresinin 4 yıl ve iki dönemle sınırlanmasını öngörüyor.

Sandık başlarında uzun kuyrukların oluştuğu referandum Mısır’da demokrasi yolunda atılmış ilk adım sayılıyor.

Ancak muhalefet lideri Muhammed ElBaradey’in saldırıya uğraması Mübarek’in devrilmesinden sonra yapılan ilk serbest oylamaya gölge düşürdü.

ElBaradey oyunu kullanırken sandıkbaşında kendisini protesto eden kızgın bir grupla karşılaştı. Gruptan bazıları olay yerinden ayrılırken bindiği aracı taşladı.

Bunun dışında oy verme işlemi genellikle sakin geçti.

Referandumdan evet oyu çıkarsa bu yılsonuna doğru parlamento ve cumhurbaşkanlığı seçimleri yapılacak.

Laik gruplar ve aralarında Arap Birliği Başkanı Emir Musa ile Nobel Barış ödülü sahibi Muhammet el Baradey’in de bulunduğu reformcu liderler, referunduma karşı çıkıyor. Reformcu liderler, kısa sürede seçime gidilmesinin sadece iki yerleşik parti Müslüman Kardeşler ile Mübarek’un Ulusal Demokratik partisine avantaj sağlayacağını savunuyor.

Referanduma “evet” denmesini isteyen çevrelere göre, anayasa değişikliklerinin reddi, askeri yönetimin süresini uzatacak.

XS
SM
MD
LG