Erişilebilirlik

Mısır'da Ordudan Geri Adım


Geçici başbakan Kemal Ganzouri, askeri konsey başkanı Mareşal Muhammed Hüseyin Tantavi ile..
Geçici başbakan Kemal Ganzouri, askeri konsey başkanı Mareşal Muhammed Hüseyin Tantavi ile..

Mısır’da askeri konsey bazı yetkilerini geçici Başbakan Kemal el-Ganzuri’ye devretti.

Resmi haber ajansı MENA, Silahlı Kuvvetler Yüksek Konseyinin, Ganzuri’ye daha fazla yetki tanırken ordu ve yargı üzerinde kontrolü sürdüreceğini bildirdi.

Mısırlı komutanlar, başbakana halefi Essam Şeref’den daha fazla yetki vermek için anayasayı değiştireceklerini açıkladı. Essam Şeref, geçen ayki çatışmalar sırasında istifa etmişti. Askeri konsey, Essam’ın hükümetine yeterli yetki vermemekle suçlanmıştı.

Ganzouri yeni kabineyi açıklarken eski bir bölgesel güvenlik yetkilisini içişleri bakanlığına atadı. Muhammet İbrahim adlı yetkili Mansur el-Aysavi’nin yerini alacak. Birçok genç muhalif eski bir polis olan Aysavi’nin yerine bir sivilin getirilmesini istiyordu.

Ganzuri maliye bakanlığına ise deneyimli maliyeci Mümtaz el-Said’in getirileceğini açıkladı. Said, zor durumdaki ekonomiye istikrar getirme gibi güç bir görevle karşıkarşıya bulunuyor. Seçimlerin sona ereceği Mart ayına kadar işbaşında kalacak yeni hükümette bazı eski bakanlar yerlerinde kalacak.

Öteyandan haftabaşı yapılan ikinci tur seçim sonuçları açıklandı. .

Müslüman Kardeşler’in Özgürlük ve Adalet Partisi seçimi kazanan 44 milletvekilinden 24'ünün kendi adayları, diğer dört milletvekilinin de müttefkleri olduğunu bildirdi..

XS
SM
MD
LG