Erişilebilirlik

Mısır’da İkinci Tur Seçimleri Dinci Partiler Kazandı


Nur Partisi sadece Sfenks'i değil dikilitaşları da put sayıyor
Nur Partisi sadece Sfenks'i değil dikilitaşları da put sayıyor

Seçim Kurulu, oyların üçte ikisini Müslüman Kardeşlerin Adalet ve Özgürlük Partisi ile aşırı dinci Selefilerin Nur Partisi’nin aldığını açıkladı.

İkinci turda 498 üyeli parlamentonun 52 bağımsız milletvekili belirlenecek. İlk turda sadece 4 bağımsız aday, yüzde ellinin üzerinde oy toplayarak seçilebilmişti.

Seçim Kurulu Başkanı Abdülmüezzin İbrahim Kahire, İskenderiye ve diğer yedi ilde yapılan seçime katılma oranının yüzde 65 olduğunu açıkladı.

İbrahim oyların 36,3’ünü Müslüman Kardeşlerin; yüzde 28,8’ini ise Selefilerin aldığını söyledi.

Parlamento seçimlerinin ilk turunda de oyların yüzde 65’ini dinci partiler almıştı. İslamcı partilerin oyların aldı.

İslamcı partilerin beklenenden fazla oy alması liberal partileri kaygılandırırken; laik partilerin hükümete katılma ihtimali de aynı şekilde dindar seçmenleri kaygılandırıyor.

Görgü tanıklarına göre, dinci partilerin adayları, seçmenleri, rakip partilere oy verirlerse eşcinsellere evlenme izni çıkacağını söyleyerek korkuttu.

Turizm sektörü ise iktidara dincilerin geçmesi halinde, alkollü içkilerin yasaklanması ve plajlarda kadın-erkek ayırımı yapılmasından ciddi kaygı duyuyor.

Nur partisi sözcüsü, Sfenks gibi firavunların döneminden kalma tarihi anıtların “put” olduğunu savunmuş ve seçimi kazanmaları halinde, kapatılacağını duyurmuştu. Parti ileri gelenleri de sadece “günahsız turizme” izin verileceğini söylüyor.

Aşamalı olarak yapılan seçimlerin kesin sonucu Mart ayında belli olacak.

XS
SM
MD
LG