Erişilebilirlik

Mısır'da Demokrasiye Geçiş Uzun Sürebilir


Mısır'da Demokrasiye Geçiş Uzun Sürebilir
Mısır'da Demokrasiye Geçiş Uzun Sürebilir

Mısır’daki ani gelişmeler Amerika’daki Ortadoğu uzmanları tarafından yakından izleniyor ve tartışılıyor. Amerika’nın Sesi’ne konuşan Potomac Enstitüsü adlı düşünce kuruluşu uzmanlarından Doktor Tevfik Hamid Mısır’da demokrasiye geçiş sürecinin anayasal reformların hazırlanması ile birlikte en az 9 ay süreceğini söyledi.

Potomac Enstitüsü uzmanı Mısır asıllı Amerikalı uzman Tevfik Hamid Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek’in istifa etmesinden sonra yaşanabilecek süreci Amerika’nın Sesi’ne değerlendirdi. Hamid, Mübarek’in yetkilerini devrettiği başkan yardımcısı Ömer Süleyman’ın Mısır halkının gözünde güvenilirliği kalmadığını söyledi.

Doktor Hamid’e göre, Mübarek’e karşı çıkmayan ve protestoculara destek vermeyen Süleyman’ın halkın güvenini kazanabilmesi için Mübarek ile ilgili bazı soruların üzerine gitmesi gerekiyor. Bunların başında da Mübarek’in hesabına devlet bütçesinden 70 milyar dolar geçirdiği iddialarının soruşturulması geliyor. Süleyman iddiaların aslını araştıracağı sözü verirse Mısır halkı ile ilişkilerinin düzelmesi olası.

Doktor Hamid’e göre Mısırlı gençler Mübarek’in istifasının ardından mevcut sorunların bir günde çözümlenemeyeceğinin farkında:"Gençler bundan böyle yaşamlarına devam etmelerini sağlayacak en önemli şeye sahip. O da umut. Halk Mübarek rejimi sırasında umudunu kaybetmişti. Şimdi bu umudu yeniden kazandı."

Uzmana göre yapılacak yeni seçimlerde Müslüman Kardeşler’in zafer elde etmesi olası değil. Müslüman Kardeşler’in iyi bir organizasyonla yapılacak seçimlerden yüzde 25 oy alması bekleniyor. Ancak Hamid’e göre halk, protesto gösterilerine açıkça destek vermeyen Müslüman Kardeşler’i güvenilir bulmuyor. Parti üyeleri siyasi çıkar gözetmekle suçlanıyor.

Tevfik Hamid, Mısır’da 11 Eylül sonrası radikal islamcı ideolojinin güç kaybettiğini ve halkın şeriat yasaları uygulayan ülkeleri tercih etmeyeceğini söylüyor.

Peki Amerika ne yapmalı? Uzmana göre Amerika elindeki fırsatı iyi değerlendirmeli: "Amerika Mısır halkının kalbini kazanmalı. Bu ya şimdi yapılır ya da böyle bir fırsat bir daha ele geçmez"

Potomac Enstitüsü uzmanı Tevfik Hamid’e göre, Amerika, doğru adımları atmadığı takdirde Ortadoğu’da büyük bir fırsatı kaçırabilir.

XS
SM
MD
LG