Erişilebilirlik

Mısır'da Çatışmalar Durmuyor


Mısır'da Çatışmalar Durmuyor
Mısır'da Çatışmalar Durmuyor

Kahire’nin Tahrir meydanında göstericilerle güvenlik güçleri arasında çatışmalar beşinci gününde de devam ederken iki kişi daha öldü.

Göstericiler meydanı boşaltmaya gelen polis ve askerlere taş atarken polis göstericileri dağıtmak için ateş açtı.

Cuma günü başlayan çatışmalarda bugüne kadar 14 kişi hayatını kaybederken, 500’ü aşkın kişi de yaralandı. Mısır ordusu en az 164 kişinin tutuklandığını açıkladı.

Askeri konsey sözüsü General Adil Emara göstericilere karşı kuvvet kullanmanın haklı olduğunu savundu. Mısırlı general gazetecilere yaptığı açıklamada göstericilerin devleti yıkmaya çalıştığını önesürdü. General Emara göstericilerin askerleri tahrik ettiğini ve devlet mülkünü tahrip ettiğini söyledi.

Göstericiler ülkeyi yöneten askeri konseyin hemen çekilmesini istiyor.

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton Mısır’daki son olayları “şok edici “olarak tanımladı ve özellikle kadınlara yapılan muameleyi sert bir dille kınadı. Clinton askeri liderler ve öndegelen partileri kadınları siyasi sürec dışında tutmaya çalışmakla da suçladı.

Şiddet olayları, eski devlet başkanı Hüsnü Mübarek’in Şubat ayında devrilmesinden sonra Mısır’da yapılan ilk seçimlerin ikinci turunu izledi.

Resmi haber ajansı MENA geçen Pazartesi ve Salı günü yapılan seçimde en çok sandalyeyi Müslüman Kardeşlerin Adalet ve Özgürlük Partisiyle aşırı muhafazakar Selefilerin el- Nur partisinin kazandığını bildirdi. İki İslamcı parti Kasım ayında yapılan ilk tur seçimlerde de en çok oyu toplamıştı.

Askeri konsey ancak Haziran sonunda cumhurbaşkanı seçildikten sonra çekileceğini açıklamış bulunuyor.


XS
SM
MD
LG