Erişilebilirlik

Mısır’da Askerler Göstericilere Saldırdı


Mısır’da Askerler Göstericilere Saldırdı
Mısır’da Askerler Göstericilere Saldırdı

Kahire’de yüzlerce askeri polis Tahrir meydanındaki demokrasi eylemcilerine saldırdı.

Görgü tanıklarına göre askeri polisler göstericileri dağıtmak için sabah saat 03.00’e doğru meydana baskın yaptı. Göstericiler saat 02:00 ile 05:00 arasında sokağa çıkma yasağını ihlal etmekle suçlanıyordu.

Askerlerin cop ve göz yaşartıcı gaz bombalarıyla halka saldırdığı, havaya ateş açtığı, eylemcileri dövdüğü ve bazılarını sürükleyerek askeri araçlara koyduğu öğrenildi. Sağlık yetkilileri iki kişinin öldüğünü en az on kişinin yaralandığını açıkladı.

Tahrir meydanında toplanan yüzlerce kişi, eski Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek ve üst düzey yetkililerin yolsuzluktan yargılanması için gösteri yapıyordu.

Dün geceki kanlı baskına rağmen, sokağa çıkma yasağından sonra meydanda toplanan birkaç bin kişi yine askeri rejime karşı protesto gösterisi yaptı.

Mısır ordusu, askerlerin, göstericileri uyarmak amacıyla kuru sıkı mermi kullandıklarını iddia etti ve ölümlerden ne olduğu belirsiz yasadışı unsurları sorumlu tuttu.

Mısırlıların, Hüsnü Mübarek’in ayrılmasından sonra hükümete el koyan askerlere tahammülü giderek azalıyor. Dünkü gösterilerde ülkeyi yöneten askeri konseyin başkanı Mareşal Muhammet Hüseyin Tantavi’nin istifası de istendi. Eylemciler, askeri komutanları, Kızıl Deniz kıyısındaki Şarm el Şeyh’de ailesiyle birlikte tatil hayatı yaşayan Mübarek’i korumakla suçluyor.

Göstericiler, kendilerine katılan bazı subayları korumak için çevrelerinde insan duvarı oluşturdu.

Uluslararası Af Örgütü, geçen ay, askeri hükümetten kadınlara işkence iddialarını derhal soruşturmasını istemişti. Örgüt, 9 Mart’ta, Kahire’de demokrasi gösterisi yaparken tutuklanan 18 kadının, dövüldüğünü, organlarına elektrik verildiğini ve taciz edildiğini ileri sürüyor.

Örgütün geçici askeri hükümete yazdığı mektupta, subayların kadınlarla ahlaksız fotoğraflar çektirdikleri de belirtiliyor ve suçluların cezalandırılması isteniyordu.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG