Erişilebilirlik

Mısır’da Ana Muhalefet Seçim Yenilgisini Açıkladı


Mısır’da Ana Muhalefet Seçim Yenilgisini Açıkladı
Mısır’da Ana Muhalefet Seçim Yenilgisini Açıkladı

Mısır’da ana muhalefet partisi, hile karıştırıldığını iddia ettikleri seçimleri kaybettiklerini açıkladı. Yasadışı Müslüman Kardeşler partisi seçimlerin ilk turunda hiçbir adayının milletvekili seçilemediğini, sadece bazılarının ikinci tura kaldığını bildirdi. Seçimlerin ikinci turu 5 Aralık tarihinde yapılacak.

Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek’in lideri olduğu Ulusal Demokratik Parti’nin 508 sandalyeli mecliste büyük bir çoğunluk elde etmesi bekleniyor.

Müslüman Kardeşler Mısır’da seçimlere parti olarak katılamasa da adayları bağımsız olarak yarışıyor. Müslüman Kardeşler tarafından desteklenen siyasetçiler 2005 yılında yapılan seçimde sandalyelerin beşte birini kazanmıştı.

Dün yapılan Parlamento seçimlerinde yaygın olarak hile yapıldığı iddia ediliyor. Seçmenler ve muhalefet temsilcileri, oy verme işlemlerinin başlamasının hemen ardından sandıkların ağzına kadar sahte oy pusulalarıyla doldurulduğunu, polisin seçmenlere baskı yaptığını ve rüşvet verildiğini ileri sürüyor.

Hile iddiaları üzerine Müslüman Kardeşler bazı bölgelerde protesto gösterisi düzenledi. Bu arada, başta Kahire olmak üzere bazı illerde protestocular polisle çatıştı.

Mısır Yüksek Seçim Komisyonu usulsüzlük iddialarının incelendiğini, ancak seçimlerin meşruiyetinin sorgulanmasına yetecek düzeyde şikayet olmadığını açıkladı.

Hükümet seçimlerin adil ve serbest olacağı konusunda güvence vermişti, ancak daha sonra yabancı seçim gözlemcilerinin ülkeye girişini yasakladı.

Resmi kaynaklar seçimlere katılım oranını yüzde 25 olarak açıkladı. Ancak insan hakları örgütleri katılımın yüzde 12 civarında olduğunu hesaplıyor. Mısır’da 41 milyon kayıtlı seçmen var.

Mısır’da önümüzdeki yıl devlet başkanlığı seçimleri yapılacak. 1981 yılından bu yana başkan olan 82 yaşındaki Mübarek’in yeniden aday olup olmayacağı bilinmiyor.

XS
SM
MD
LG