Erişilebilirlik

Mısır Geri Adım Atmıyor


Mısır Geri Adım Atmıyor
Mısır Geri Adım Atmıyor

Mısır’ın ordu tarafından atanan başbakanı Amerika’nın yardımı kesme tehditlerine rağmen yabancı sivil toplum örgütleri hakkındaki soruşturmayı durdurmayacaklarını açıkladı.

Kemal el-Ganzouri Mısır’ın yasaları uygulamakta kararlı olduğunu ve yardım ya da başka gerekçelerle geri atmayacağını söyledi.

Üç Amerikalı Senatör, Mısır’da 19 Amerikalı hakkında açılan dava geri çekilmez ise ikili ilişkilerin çok ağır bir darbe yiyeceğini bildirmişti.

Cumhuriyetçi Partili senatörler John McCain ve Kelly Ayotte ile bağımsız senatör Joe Lieberman, Mısır’a mali yardımın da kesilebileceği uyarısında bulunmuştu.

Mısırda’ki askeri yönetim sivil toplum örgütlerinde çalışan 19’u Amerikalı 43 eylemciyi, demokrasi derneklerini yasadışı yollardan dış yardım almakla suçluyor.

Zanlılar arasında Amerika Ulaştırma Bakanı Ray LaHood’un oğlu Sam LaHood da bulunuyor.

Amerika Dışişleri Bakanlığı suçlamayı reddediyor, Amerikalı ve diğer eylemciler ve çalıştıkları sivil toplum örgütlerinin adayları değil seçim sürecini desteklediklerini savunuyor.

Üç senatör tarafından yapılan orta açıklamada, askeri konsey ve hükümet içindeki Amerika karşıtı bazı yetkililerin gerginliği körükledikleri öne sürülüyor.

Geçen ay parlamento seçimlerinin yapıldığı Mısır cumhurbaşkanlığı seçimine hazırlanıyor. Seçimden sonra askeri rejimin yönetimi sivillere devretmesi umut ediliyor.

Geçen yıl cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek’in devrilmesinden sonra yönetime askerler el koymuştu. O zamandan beri meydana gelen gelişmeler Mübarek’in sadece askeri rejiminin yüzü olduğunu, ülkeyi gerçekte askerlerin yönettiğini orta koydu.

Haziran’dan önce yapılması gereken seçim, 2005 yılından buyana birden fazla adayın katıldığı ilk cumhurbaşkanlığı seçimi olacak.

XS
SM
MD
LG