Erişilebilirlik

Mısır İkinci Tura Hazırlanıyor


İkinci tura kalan Mübarek'in son başbakanı Ahmed Şefik ve Müslüman Kardeşlerin adayı Muhammed Mursi
İkinci tura kalan Mübarek'in son başbakanı Ahmed Şefik ve Müslüman Kardeşlerin adayı Muhammed Mursi

Mısır’da seçim kurulu yetkilileri, ilk turu Müslüman Kardeşler’in adayı Muhammed Mursi ve Mübarek yönetiminin son başbakanı Ahmed Şefik’in önde bitirdiklerini doğruladı.

Resmi rakkamlara göre Mursi ilk turda 5 milyon 764 bin 952, Şefik ise 5 milyon 5005 bin 327 oy aldı. Sosyalist Hamdin Sabahi 4 milyon 800 bin oyla seçimi üçüncü bitirdi. Ilımlı İslamcı Abdül Muneyim Ebul Fatuh yaklaşık 4 milyon oy toplarken eski dışişleri bakanı Emir Musa 2 milyon 580 bin oyla beşinci sırada yeraldı.

Seçim kurulu 50 milyon Mısırlı seçmenden yüzde 46’sının oy kullandığını açıkladı.

Seçimin ikinci 16-17 Haziran tarihlerinde yapılacak.

İkinci tur seçimlerin Mursi ve Şefik arasında geçmesi, Mısır halkının siyasi tercihlerinin ne denli bölündüğünün göstergesi sayılıyor.

Seçim kampanyası sırasında ateşli konuşmalar yapan Muhammed Mursi, cumhurbaşkanlığının İslam’a dayanacağını ama bir din devleti olmayacağını söyledi. Mursi’nin seçim galibiyeti Mısır’da İslamcı partilerin konumunu daha da güçlendirebilir. Altı ay önce yapılan parlamento seçimlerinde de oyların yüzde 70’inden fazlasını İslamcı partiler kazanmıştı.

Eski Hava Kuvvetleri Komutanı Ahmet Şefik ise, Hüsnü Mübarek’in son döneminde, halk ayaklanmasını yumuşatmak amacıyla başbakanlığa getirilmişti. Mübarek’le bağlantısı olan Şefik’e, özellikle 2011’deki Mısır devrimine katılan eylemciler ve farklı görüşteki seçmenler kuşkuyla bakıyor.

Ahmet Şefik, bu kuşkuları gidermek için eski Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek’i deviren geçen yılki devrimi övdü, cumhurbaşkanı seçilmesi durumunda eski rejimi “diriltilmeyeceği” sözü verdi.

Şefik, Mısırlılar arasında birlik çağrısında bulundu, kimsenin yeni hükümet tarafından dışlanmayacağı güvencesi verdi.

XS
SM
MD
LG