Erişilebilirlik

MSB Yılmaz: ‘Hagel Türkiye Dostuydu’


Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, geçen yıl Chuck Hagel'la görüşmesinde
Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, geçen yıl Chuck Hagel'la görüşmesinde

ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel'in istifası Türkiye'de üzüntüyle karşılandı ve Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Hagel için “Türkiye dostuydu” dedi.

Hagel'in, Türkiye'nin Suriye politikasının ana eksenini oluşturan ‘Beşar Esat rejimine son verilmesi’ yönündeki görüşüne destek çıkması, Ankara'da ilgiyle karşılandı. Hagel'in, IŞİD’in yanı sıra ABD'nin Suriye politikasında Esat rejimiyle de mücadeleyi de öncelikler arasında tuttuğu için Başkan Barack Obama ile görüş ayrılığı yaşadığı iddiası, Türkiye'deki medyada geniş yankı buldu.

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Amerika'nın Sesi'nin sorusu üzerine mevkidaşı Hagel'in istifa kararını değerlendirdi. Bakan Yılmaz, ABD'deki bu gelişmeyi şöyle değerlendirdi:

"Önce kendisi Türkiye dostu birisiydi. Kendisi Vietnam Savaşı'na girmiş, çıkmış. Savaşın ne olduğunu çok iyi bilen de birisi. Türkiye'nin de dostu. Ortadoğu'daki coğrafyayı, kültürü yakından tanıyan birisiydi. Ben kendisiyle çok verimli bir çalışma yaptım. Tabii diğerleri yorum. Yoruma girmek istemem. Tabii uzun bir süreç. Ortadoğu'daki sorunların çözümünde herkesin ayrı bir fikri var. Amerikalılar'ın şunu dediğini biliyorum, 'Bu coğrafyayı siz bizden daha iyi biliyorsunuz. Dolayısıyla da doğru olan sizin politikalarınızı bizim takip etmemiz. Yani sizinle birlikte politika üretmemiz’ dediklerini biliyorum. Dolayısıyla biz halen o noktadayız. Bu coğrafyayı bizden daha iyi bilen birisi yok. Yüzyıllardır beraber bir arada yaşadık. Dolayısıyla bakın Lübnan gibi bir ülkede belki yetmiş iki milleti bir arada yaşattık ve hiçbirisi de birbirleriyle kavga etmez halde. Biz çekildikten sonra etkinliğimiz diyelim görüyorsunuz bir Lübnan'ı bir arada tutamadık. Dolayısıyla bu coğrafyanın Türkiye'ye ihtiyacı var. Kuşatıcı, ayrıştırıcı değil birleştirici politikalarının her yerde uygulanması lazım ki bu coğrafyaya barış getirsin. Ben Chuck Hagel'e bundan sonraki hayatında başarılar dilerim."

Bakan Yılmaz, "eğit-donat" konusunda ise, Özgür Suriye Ordusu'na Kırşehir'de eğitim verileceği iddiaları içinse, "Konuşuluyor ama henüz anlaşma imzalanmadı" dedi.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:58 0:00

Davutoğlu: 'IŞİD giderse radikalleşme artar'

Bu arada Türkiye'nin Suriye politikasında herhangi bir değişim rüzgarı gözlenmiyor. Başbakan Ahmet Davutoğlu, IŞİD ile mücadeleden öte Esat rejimi yerine Suriye'de yeni bir yapılanmaya ihtiyaç duyulduğu mesajını ABD'ye ilettiğini vurguladı.

Davutoğlu, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden ile görüşmesi çerçevesinde ise, bugünkü grup toplantısında, "IŞİD boşluktan doğmadı. Beş sene önce yoktu, iki sene önce yoktu. IŞİD giderse başka biri gelir, radikalleşme artar. Suriye'ye kalıcı bir çözüm gerekli. Sadece terör örgütünün değil rejimin işlediği suçlara da aynı tavrın alınması lazım" dedi.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG