Erişilebilirlik

‘Moskova’ya Kırım Yaptırımları Sürecek’


ABD'nin yeni BM Daimi Temsilcisi Nikki Haley, Rusya’nın Ukrayna’nın doğusundaki askeri faaliyetlerini eleştirdi. “Rusya’nın saldırgan askeri eylemlerini kınıyoruz,” diyen Haley, Moskova’ya uygulanan Kırım’la bağlantılı yaptırımların süreceğini açıkladı.

Geçen hafta adaylığının onaylanmasının ardından BM Güvenlik Konseyi’nde ilk defa konuşan Haley, “Rusya’nın saldırgan eylemlerini kınamak zorundayım” dedi.

Rusya ile daha iyi ilişkiler istediklerini söyleyen Nikki Haley, “Yine de Ukrayna'nın doğusundaki korkunç durum Rus eylemlerinin açık ve güçlü bir şekilde kınanmasını gerektiriyor” diye konuştu.

BM Daimi Temsilcisi, Rusya'nın ilhak ettiği Kırım'ı Ukrayna'ya geri vermemesi durumunda, Rusya'ya uygulanan yaptırımların kalkamayacağı uyarısında da bulundu.

Kırım’ın Ukrayna’nın bir parçası olduğunu da söyleyen Haley, “ABD Rusya’nın Kırım’ı işgali sürdükçe, kınamasını ve buna bir son verme çağrısını sürdürecek” ifadelerini kullandı.

Donald Trump başkanlık kampanyası boyunca, Rus lider Vladimir Putin’e olan hayranlığını dile getirmişti. Öte yandan Rusya’nın Hillary Clinton’a karşı ABD seçimlerine müdahale ettiği de iddia edilmişti. Tüm bu gelişmeler, Trump yönetiminin Moskova’yla nasıl bir ilişki kuracağı merakını da artırıyordu. Haley’nin açıklaması yeni yönetimin Rusya ile hemen sıkı ilişkilere girmeyeceğinin bir göstergesi olarak değerlendirildi.

Yaptırımlar gevşetiliyor mu?

Amerika Maliye Bakanlığı geçen Perşembe günü, bir önceki Başkan Barack Obama’nın getirdiği siber yaptırımlara rağmen, Rusya Güvenlik Servisi (FSB) ile ticari işlemler üzerindeki bazı kısıtlamaları gevşettiğini açıklamıştı.

Beyaz Saray Sözcüsü Sean Spicer ise bu adımın Amerika’nın Rusya’ya yaptırımları gevşettiği anlamına gelmediğini savunmuştu.

Ukrayna’nın doğusunda son günlerde Rusya destekli ayrılıkçı milislerle Ukrayna güvenlik güçleri arasındaki çatışmalar şiddetlendi. Binlerce sivil, dondurucu soğuklarda elektrik, su ve ısınmadan mahrum.

BM Güvenlik Konseyi, Şubat 2015’te çatışmaları sona erdirmek için imzalanan Minsk Anlaşması’nın acilen uygulanması çağrısı yaptı.

Ukrayna'nın BM Daimi Temsilcisi Vlodimir Yelçenko da, hükümetinin Minsk Anlaşması’nı tümüyle uygulamak istediğini, Ukrayna güçlerinin, Rusya destekli milisler ateş açmadığı sürece silahlarını ateşlemediğini söyledi.

Yelçenko, Ukrayna’nın kuzeyinde, Rusya’nın provokasyonlarını önlemek için uluslararası güvenlik önlemlerinin artırılmasını da istedi.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG