Erişilebilirlik

Moskova'dan Snowden'a Geçici Sığınma Hakkı


Amerika’nın milyonlarca kişinin telefon ve Internet kayıtlarını takibe aldığını basında sızdıran eski istihbarat uzmanı Edward Snowden, geçici süreyle Rusya’ya sığınma hakkı aldı.

Moskova’daki bir havaalanında kalan Snowden, bir yıllık sığınma hakkı almasının ardından transit bölgeden çıkarak Rusya’ya giriş yaptı.
Avukatı, Snowden’a bir yıllık geçici sığınma hakkı verilmesi üzerine, müvekkilinin gerekli resmi kağıtları alır almaz havaalanını terkettiğini ve gizli tutulan bir bölgeye gittiğini söyledi.

Snowden, Hong Kong’tan uçtuğu Moskova’daki Şeremetyevo Havaalanı’nda bir ayı aşkın süredir hava limanının transit bölgesindeydi. Amerika, pasaportunu iptal ettiği ve Rusya’ya giriş hakkı olmadığı için Snowden transit alandan ayrılamamıştı. Amerika, Snowden’ı, casuslukla suçluyor ve iadesini istiyor.

Snowden’a, geçici de olsa Rusya’ya sığınma hakkı verilmiş olması, Moskova ile Washington arasındaki ilişkileri gerginleştirebilir. Obama, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’den Snowden’ı sınırdışı etmesini istemişti. Ancak Putin bu isteği geri çevirdi. Amerika bu konudaki rahatsızlığını daha önce dile getirmişti.

Yaklaşık iki ay önce, Snowden, Ulusal Güvenlik Dairesi’nin telefon ve Internet mesaj kayıtlarını takibe aldığını açıklamıştı.
Bu haberi ilk kez yayınlayan Guardian gazetesi Çarşamba günü de Daire’nin milyonlarca kişinin ziyaret ettiği Internet sitelerini takibe aldığını yazdı. Bu bilgiyi de yine Snowden sızdırdı.
Basına bu gizli programları sızdıran Snowden, önce Hong Kong’a kaçmış, ardından 23 Haziran günü Moskova’ya gitmişti.

Snowden, Latin Amerika ülkelerinden birine sığınmak istiyor. Şu ana kadar Venezüela, Nikaragua ve Bolivya Snowden’a siyasi sığınma hakkı sunmuş bulunuyor.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG