Erişilebilirlik

Moskova'da Putin Karşıtı Gösteri


Moskova’da polis, Vladimir Putin’in yemin töreni öncesi üçüncü kez çumhurbaşkanı seçilmesini protesto eden yaklaşık 20 bin göstericiyle çatıştı.

Kremlin önünden geçen nehir üzerindeki bir köprü yakınında çıkan çatışmada miğferli polisler göstericileri cop kullanarak dağıttı.

Yaklaşık 400 kişinin gözaltına alındığı bildiriliyor.

Gözaltına alınanlar arasında Putin’e karşı muhalefet hareketinin üç lideri Aleksey Ravalny, Boris Nemtsov ve Sergei Udaltsov da bulunuyor. Yetkililer çatışmaoa en az dört polisin yaralandığını açıkladı.

4 Mart’ta yapılan seçimde oyların yüzde 64’ünü alan Başbakan Vladimir Putin yeniden devlet başkanı olmuştu.

Putin’in Birleşik Rusya partisi ise, geçen Aralık’ta yapılan parlamento seçimlerinde 450 üyeli mecliste 238 sandalye kazanmıştı.

Muhalefet, ifade özgürlüğü ve yasalarda gerekli değişiklikler yapıldıktan sonra hem parlamento hem de devlet başkanlığı seçimlerinin yenilenmesini istiyor.

2000 ve 2008 yılları arasında iki dönem devlet başkanlığı yapan Putin, Rus anayasası arka arkaya iki dönemden fazla görevde kalmasına izin vermediği için Medvedev’i koltuğuna oturtmuş kendisi de başbakan olmuştu.

Yasalar Putin’in en az bir dönem ara verdikten sonra yeniden cumhurbaşkanlığına aday olmasına izin veriyor. Bu arada devlet başkanlığı süresi 4 yıldan 6 yıla çıkarıldığından, 59 yaşındaki Putin’in, altışar yıldan iki dönem daha görev yaparak 2024’e kadar iktidarda kalması mümkün.

XS
SM
MD
LG