Erişilebilirlik

'Moskova Üslerini Koruyacak Bir Devlet İstiyor'


'Moskova Üslerini Koruyacak Bir Devlet İstiyor'
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:25 0:00

Rusya’nın Suriye’deki askeri operasyonlarına kısmi bir şekilde son verme kararı alması ve Suriye’deki askeri birliklerini çekmeye başlaması, kamuoyunda sürpriz bir gelişme olarak değerlendirildi.

Peki Rusya’nın Suriye’den çekilme kararı almasının altında yatan sebepler neler? Rusya’nın Suriye ile ilgili aldığı sürpriz kararla dünyaya vermek istediği mesaj nedir? Bu soruların cevabını almak için görüşlerine başvurduğumuz Bilgesam Ortadoğu Araştırmaları Uzmanı Dr. Ali Semin Rusya’nın Lazkiye’de kendi üslerini koruyacak ‘Alevi bir devlet’ arzuladığını savundu.

Dr. Semin’e göre Rusya, Suriye’den askeri birliklerini çekerek iki farklı mesaj vermek istiyor. Bu mesajlardan birinin Devlet Başkanı Beşar Esat’a yönelik olduğunu söyleyen Semin, Rusya’nın verdiği bu kararla, istediği zaman Esat’a verdiği desteği çekebileceğini, Rusya’nın amacına ulaştığı zaman bölgeden istediği zaman ayrılabileceğini göstermek istiyor.

Rusya’nın ikinci mesajının da dünyaya olduğunu söyleyen Bilgesam Ortadoğu Araştırmaları Uzmanı Dr. Ali Semin, Rusya’nın Suriye kararını şu şekilde değerlendiriyor: “İstediğim zaman Suriye’ye girdim ve istediğim hedefe de ulaştım.”

Rusya’nın amacına ulaşmadan geri çekilmeyeceğini düşünen Ortadoğu uzmanı Semin, Rusya’nın hedefinin belli bölgeleri muhaliflerden alıp Esat rejimine teslim etmek olduğunu kaydetti.

Rusya’nın Suriye’deki varlığının Türkiye için dezavantaj olduğunun altını çizen Semin’e göre, Rusya’nın Suriye’den çekilmeye başlamasıyla bu tablo değişmeyecek. Dr. Ali Semin, Rusya’nın bugün çekilmesinin kesin bir karar olmayacağına ve muhaliflerin Türkiye desteğiyle ilerlemesi durumunda tekrar Suriye’ye girebileceğine vurgu yaptı.

Peki Rusya’nın Suriye konusunda aldığı bu kritik karar Cenevre barış görüşmelerine nasıl yansıyacak? Dr. Ali Semin’e göre, bu karar muhalefeti aynı masada toplama açısından çok önemli bir karar.

“Muhalefet şimdiye kadar yapılan 1. ve 2. Cenevre görüşmelerinde Esat’ın bombardımanı durdurmasını ve Suriye yönetiminden gitmesini istiyordu” diyen Semin, 3. Cenevre görüşmelerinde ise muhalefetin Esat ile uğraşmadığını, Rusya’nın Suriye'den çekilmesini ve askeri operasyonlarına son vermesini istediklerini dile getirdi. Ortadoğu uzmanı Semin, Rusya’nın Suriye’den çekilmeye başlamasının 3. Cenevre görüşmeleri için bir şans olduğunu ve görüşmelere Rusya’nın bu kararının olumlu yansımaları olacağını ifade etti.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG