Erişilebilirlik

Moldova'da AB Hedefine Gölge mi Düştü?


Moldova'da AB Hedefine Gölge mi Düştü?
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:13 0:00

Moldova'da AB Hedefine Gölge mi Düştü?

Moldova’daki yolsuzluk skandalları, ülkedeki Avrupa Birliği yanlısı hükümeti zor durumda bırakırken, Rusya yanlısı siyasi partilere desteği arttırdı. Moldova kamuoyu Avrupa Birliği’ne üye olma hedefini hala güçlü şekilde destekliyor. Ancak uzmanlar, AB’ye vizesiz giriş imkanından yararlanan Moldovalı gençlerin daha iyi fırsatlar için ülkelerini terk etmesinin, Moldova’da demografik bir krize yol açacağı uyarısında bulunuyor.

Moldova’nın Rusya yanlısı siyasi partileri, batının yıllardır ülkedeki yolsuzluklara karışmış Avrupa yanlısı liderleri desteklediğini söylüyor. Rusya yanlısı partiler, Moskova’yla yeniden müttefik olmak istiyor.

Moldova Başbakanı Pavel Filip, “Maalesef Moldova’daki bazı siyasetçiler, Avrupa hedefini istismar ettiler. Bu yüzden bugün, icraatlarımızla uluslararası ortaklarımızın güvenini yeniden kazanmaya çalışıyoruz” diyerek yolsuzluk yapan siyasetçilerin, ülkedeki AB üyeliği hedefine gölge düşürdüğünü kabul ediyor.

Ancak Başbakan, Rusya’nın daha iyi bir seçenek olduğu görüşüne katılmıyor.

Moldova’daki sistem bozukluğunu kabul eden siyasi partiler bile hala AB’nin ülkenin geleceği için çok önemli olduğunu düşünüyor.

Öte yandan, Avrupa’ya vizesiz seyahat imkanı, Moldova’nın geleceğini temsil eden gençlerin ülkeyi terk etmesine yol açıyor. Bu da ülkede demografik bir kriz yaşanacağı endişesini tetikliyor.

Moldova’daki genç girişimciler, Avrupa yasalarının ve standartlarının beyin göçünü tersine çevirebileceğini söylüyor. Ancak öncelikle Moldova’da eski düzenin değişmesi gerekiyor.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG