Erişilebilirlik

Mogadişu'nun Yeniden İmarında Türk Sermayesi


Mogadişu'nun Yeniden İmarında Türk Sermayesi
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:05 0:00

Somali hükümeti, güvenlik durumunun iyileşmesiyle birlikte en önemli gelir kaynakları olan havaalanı ve limanını yeniden inşa ediyor. Amerika’nın Sesi muhabiri Abdulaziz Billow, Türkiye’den büyük ölçüde yardım alan Somali’deki yeni ulaşım ve transit merkezlerini inceledi

Somali Hükümeti, güvenlik durumunun iyileşmesiyle ülkeye hakim olan sukunet havasını fırsat bilerek en önemli gelir kaynakları olan havaalanı ve limanını yeniden inşa ediyor. Amerika’nın Sesi muhabiri Abdulaziz Billow, Türkiye’den büyük ölçüde yardım alan Somali’deki yeni ulaşım ve transit merkezlerini inceledi.

Bir zamanlar şiddetin hüküm sürdüğü başkent Mogadişu, hızla yenileniyor.

Somali hükümetinin önceliklerinden biri 20 yıldır iç savaşlar yüzünden tahribata uğrayan ulaşım ağını yenilemek.

Mogadişu Uluslararası Havalimanı, Türkiye’nin mali desteği ve yardımıyla 2015 yılına kadar yenilenecek.

Somali Devlet Başkanı Hasan Şeyh Mahmud’a göre, yapımı devam eden Aden Abdül Osman Havalimanı dünya standartlarında olacak:

”Havalimanımız, yapının estetiği ve verilen hizmetler açısından dünyadaki diğer birinci sınıf havalimanları gibi olacak, Somali’nin çehresini değiştirecek.”

Uluslararası Sivil Havacılık Teşkilatı, Mogadişu Havalimanı’nı uçak, mürettebat ve yolcu güvenliği için tehlike arz eden havaalanları listesinden 2013 yılında çıkarmıştı.

O zamandan buyana hava trafiği yoğunlaştı. Türk Hava Yolları, İstanbul’dan Mogadişu’ya haftada iki sefer yapıyor.

Gelişmeler sadece havalimanıyla kısıtlı değil. Mogadişu Limanı’nın işletmesi, kısa süre önce bir Türk firmasına devredildi.

Albayrak şirketi, limanın kargo merkezini uluslararası standartlara uyacak şekilde modernleştirmek, eğitimli Somalili gençler için iş imkanları açmaktan sorumlu.

Mogadişu Limanı, yıllarca Somali’deki az sayıda işverenden biriydi.

Afrika Birliği güçlerinin son iki yıldır ülkedeki güvenlik durumunu büyük ölçüde iyileştirmesiyle iş çevreleri, Mogadişu’nun dört bir yanında ticaret hacmini arttırma fırsatı yakaladı. Şirketler, Makka El Mukaramma gibi ana caddelerde kilit noktaları kapmak için birbiriyle yarışıyor.

İşadamı Zekeriya Mahmud, istikrarın, başta yurtdışında yaşayan Somalililer olmak üzere yatırımcıları Somali’ye çektiğini söylüyor:

”Altı ay önce döndüğümden buyana Mogadişu’da çok büyük gelişmeler oldu. Birçok işyeri açılıyor, kent nüfusu artıyor. Yurtdışında yaşayan Somalililer geri dönüyor ve Mogadişu’nun çehresi değişiyor.”

Türkiye, Somali’deki yeniden yapılanma çalışmalarının lideri olmaya devam ediyor. Somali’de yeni yollar, okullar, hastaneler, oteller ve bankaların açılması, Somali halkının geleceğe umutla baktığının bir işareti olarak görülüyor.

STÜDYO VOA

ABD'den İsrail'e 1 milyar dolarlık silah yardımı planı - 15 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG