Erişilebilirlik

Mitt Romney'nin Politikacı Kimliği


Mitt Romney'nin Siyasi Kimliği
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:43 0:00

Mitt Romney'nin Siyasi Kimliği

Cumhuriyetçi Parti’nin bu yılki seçimlerde Beyaz Saray adayları Mitt Romney ve Paul Ryan.

Amerika’nın 45’inci Başkanı olmayı amaçlayan Romney, iş dünyasındaki deneyimlerini sık sık vurguluyor: “Ben bu işlerden anlıyorum ve bu bilgimi, iyi birer iş sahibi olmak isteyen Amerikalılar’a iyi işler sağlamak için kullanmak istiyorum.”

Romney seçilirse, vergileri düşürme, bütçe açığını azaltma ve Başkan Obama’nın Sağlık Reformu yasasını kaldırma vaadinde bulunuyor.

Romney dünyanın en büyük özel yatırım şirketlerinden Bain Capital’ın yöneticiliğini yaparken milyonlarca dolar kazandı. 2002’de Salt Lake City kentinde yapılan Kış Olimpiyatları’nı mali krizden kurtardı ve bir dönemliğine Massachusetts valiliği yaptı.

Dört yıl önce başkanlığa adaylığını koyan Romney başarılı olamadı.

Ancak Romney bu yılki kampanyada Cumhuriyetçi Parti içinde Rick Santorum ve Newt Gingrich gibi güçlü rakiplerini geride bıraktı, bağlı olduğu Mormon mezhebi hakkındaki önyargıları aştı.

Uzman John Fortier, Romney’nin amacının artık Kasım ayındaki seçimlerde Başkan Obama’yı yenmek olduğunu söylüyor: “Mitt Romney ideal bir aday olmasa da, Cumhuriyetçi Parti’nin zaten her anlamda karşı çıktığı Başkan Obama’yı yenme konusundaki beklentiler, kendisine verilen güçlü desteğin en önemli nedeni.”

Mitt Romney dış politika konusunda Obama’yı İsrail’le ilişkilere zarar vermek, İran, Çin ve Rusya gibi ülkelere de yeterince sert davranmamakla suçluyor: “Başkan Obama, güven vermeyen ülkeye güven verdi, hakareti hak etmeyen ülkeye hakaret etti, özür dilenmeyecek ülkeden de özür diledi.”

Romney zayıf ekonomiyi vurguluyor. Ancak American Üniversitesi siyaset bilimi profesörü Jennifer Lawless’a göre kamuoyu, ekonomik konularda tercihini daha çok Başkan Obama’dan yana kullanıyor.

“Mitt Romney’in bu konuda sorunlu olduğu açık. Bu sorunu kabullenip Amerikan halkına, ‘Bakın, beni çok sevmiyor olabilirsiniz, ama ben bu ülkeyi doğru bir şekilde idare edebilirim’ diye seslenmesi gerekir.”

Quinnipiac Üniversitesi kamuoyu araştırmacısı Peter Brown’a göre Romney, Başkan Obama kadar tanınmıyor. Ve seçim döneminin son haftalarında iki parti de bu konuya ağırlık verecek: “Seçim yarışı Mitt Romney’in Amerikan seçmenine nasıl tanıtılacağı üzerine odaklanacak. Obama’yı destekleyenler Romney’i olumsuz, kendi yandaşlarıysa olumlu tanıtmaya çalışacak. Mitt Romney hakkında en başarılı portreyi çizen de, seçimi kazanacak.”

65 yaşındaki Cumhuriyetçi Partili başkan adayı evli ve beş çocuk babası.
XS
SM
MD
LG