Erişilebilirlik

Mitt Romney: ‘Donald Trump’a Oy Vermeyin’


Mitt Romney
Mitt Romney

Cumhuriyetçi Parti’nin eski Başkan adayı Mitt Romney, partinin şu anda önde giden aday adayı Donald Trump’ı ağır şekilde eleştirdi, Trump’ın Amerika’ya başkan olmaya layık biri olmadığını iddia etti.

Cumhuriyetçi seçmenlere önseçimlerde Trump’a oy vermenin sonuçlarını düşünme çağrısı yapan Romney, “Eğer biz Cumhuriyetçiler Donald Trump’ı adayımız olarak belirlersek, güvenli ve refah içinde bir gelecek şansımız azalır” diye konuştu.

Romney’ye yanıt veren milyarder emlakçı Trump ise bu ifadeleri çirkin bulduğunu açıkladı.

2016 seçimlerinde adaylığını koymayacağını vurgulayan Mitt Romney, belli bir adaya destek vermedi, ama seçmenlere Cumhuriyetçi Parti’nin diğer dört adayından birini düşünme çağrısı yaptı. Trump’a atıfla, “[Demokrat Parti adayı Hillary] Clinton kadar yalancı biri başkan olmamalı” diyen Romney, Donald Trump’ın ne mizacının, ne de karar verme yeteneğinin başkan olmasına yetmediğini savundu.

Donald Trump’ın çok sayıda iflas eden girişimine dikkati çeken ve dış politika açıklamalarına dikkati çeken Romney, emlak devinin kampanya konuşmaları sırasında “IŞİD’i bırakın Esat halletsin, biz kalanları toplayalım” ifadesini eleştirdi ve devam etti: “Düşünsenize, dünyanın en tehlikeli terör örgütünün bir ülkeyi ele geçirmesine mi izin vereceğiz? Bu sorumsuzluğun daniskası olur.”

Trump’ın bir sahtekar ve yalancı olduğunun altını çizen eski Massachusetts valisi, “Size verdiği sözler Trump Üniversitesi’nden aldığınız diploma kadar geçersiz” diye konuştu. Trump’ın girişimlerinden biri olan kendi adına kurulmuş üniversite de New York’ta soruşturmaya alınmış durumda.

Mitt Romney, dört yıl önce Cumhuriyetçi Parti adayı olarak Demokrat Partili Başkan Barack Obama’yla mücadelesinden yenik çıkmıştı.

Utah eyaletindeki Salt Lake City kentinde bulunan Hinckley Enstitüsü’nde konuşan Romney, Cumhuriyetçi Parti’nin önde gelen adayı Trump’ı vergilerini açıklamadığı, beyaz ırkçı Ku Klux Klan’dan aldığı desteği reddetmediği için bir süredir eleştiriyordu.

Bununla birlikte 2012 seçim kampanyasında Romney ve Trump arasındaki bağlar oldukça güçlüydü. O dönem Trump’tan destek alan Romney, bunun karşılığında milyarder emlakçının iş dünyasındaki deneyimlerini övmüştü.

Donald Trump
Donald Trump

Trump’tan yanıt gecikmedi

Maine eyaletinde konuşan Donald Trump, Mitt Romney’nin konuşmasını “ilgisiz bulduğunu” söylerken, eski Başkan adayının Barack Obama’ya karşı dört yıl önce kaybederek Cumhuriyetçi Parti’yi hayal kırıklığına uğrattığını savundu. Trump, daha iyi bir kişi olduğunu düşündüğü Romney’nin, 2012’de kendisine destek vermesi için “yalvardığını” söyledi.

Romney’nin kendisi hakkındaki “başarısız işadamı” iddialarına yanıt olarak kendi adına kurulu binaları gösteren Donald Trump, bununla birlikte Romney’nin kendisi hakkındaki, “mizacının ve de karar verme yeteneğinin başkan olmasına yetmediği” eleştirilerini yanıtlamadı.

Eşi Melania’nın kendisini arayarak Perşembe akşamki tartışma programında “başkan gibi davranmasını” istediğini söyleyen Donald Trump, bu şekilde davranacağını, ama kendisine saldırılırsa, daha sert yanıt vereceğini sözlerine ekledi.

Cumhuriyetçi Parti içinde ‘Trump’ı durdurma’ çabaları

Eski Başkan adayı Mitt Romney, Donald Trump’ın önlenemez yükselişini önlemeye çalışan partili ve bağışçılara katılan son Cumhuriyetçi oldu. Bu kişiler, bir zamanların Reality Show sunucusu olan Trump’ın ticaret, göçmenlik ve diğer konulardaki tartışmalı politikalarını eleştiriyor; özellikle de Amerika’daki 11 milyon kaçak yabancının sınırdışı edilmesi, Müslümanların Amerika’ya girişinin geçici olarak yasaklanması ve Meksika sınırına dikilecek uzun duvarı Meksika hükümetine ödetmek gibi konularda.

Eski Cumhuriyetçi Başkan adaylarından Senatör John McCain de Twitter’daki mesajında Romney’ye destek verdi ve Trump’ın başkan olmasının kendisinde ulusal güvenlik kaygıları yarattığını belirtti.

Temsilciler Meclisi Başkanı Paul Ryan da, başkan olarak seçimlerdeki adaylık sürecine müdahale edemediğini söyledi. Ancak Paul, “ne zaman birisi Muhafazakarlığın şeklini bozduğunda”, Trump’a iki kez yaptığı gibi buna sesini yükselteceğini belirtti.

Ryan, Trump’ı kişisel olarak tanımadığını, ancak partisinin adayı olması halinde onu tanıyacağını ve birlikte çalışacağını kaydetti.

Trump, Süper Salı zaferinden sonra düzenlediği basın toplantısında, Ryan ile muhtemelen iyi geçineceklerini, ancak bunun tersi olursa Ryan’ın “büyük bir bedel” ödeyeceğini söylemişti.

Ryan, Trump’ın bu sözlerinin sorulması üzerine, “Sesli güldüm” ifadesini kullandı.

Temsilciler Meclisi’nde Demokrat Azınlık Lideri Nancy Pelosi de, Meclis’teki Cumhuriyetçilerin Trump hakkında “şok olmuş” gibi davranmamaları gerektiğini çünkü onların da göçmen karşıtı bir ajandayı desteklediğini belirtti.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG