Erişilebilirlik

Mitt Romney 2011'de Gelirinin Yüzde 14'ünü Vergi Olarak Ödedi


Cumhuriyetçi Başkan Adayı Mitt Romney geçen yıl ne kadar gelir vergisi ödediğini kamuoyuna açıkladı.

Mitt Romney ve eşinin 2011 yılında 13 milyon 700 bin dolar gelir kazandığı, bunun karşılığında federal hükümete 1 milyon 900 bin dolar vergi ödedikleri bildirildi. Romneyler’in ödediği vergi oranı, standart bir Amerikalı’nın ödediği vergi oranından daha düşük.

Ortalama maaşlı bir Amerikalı yüzde 35’e varan oranlarda gelir vergisi ödeyebiliyor. Mitt Romney geçen yıl yalnızca kazancının yüzde 14,1’ini federal hükümete vergi olarak ödedi. Yasalar girişimcilerin düşük vergi ödemesine izin veriyor. İşadamlığından gelen Mitt Romney, Amerikalı başkan adayları arsında en varlıklı kişilerden biri.

Romney bu yıl başında da 2010 yılındaki gelirini ve ödediği vergiyi açıklamıştı. Cumhuriyetçi aday iki yıl önce 21 milyon 600 bin dolar kazanmış, 3 milyon dolar vergi ödemişti. Demokrat Partililer, Romney’den önceki yıllarda ödediği vergileri de tek tek açıklamasını istiyor. Romney kampanyası, Cumhuriyetçi partili adayın muhasebecileri tarafından gönderilen bir mektubu da yayınlayarak, 1990 ve 2009 yılları arasındaki vergi bildirimlerinin özetini açıkladı. Mektupta Romney’in 19 yıl boyunca ortalama yüzde 20,2 oranında vergi ödediği, en düşük oranın da yüzde 13,66 olduğu belirtiliyor.

Mitt Romney’in eski Michigan valisi olan babası George Romney’e de 1960’lı yıllarda birkaç yıl üst üste ödediği vergileri açıklaması yönünde baskılar yapılmıştı. George Romney 1968’de başkan aday adaylığını ilan ettiğinde son 12 yıla ait vergi bildirimlerini kamuoyuna açıklamıştı.

Ancak Mitt Romney, 2008 yılında kendisinden önceki Cumhuriyetçi Partili Başkan adayı John McCain gibi yalnızca iki yılın vergilerini açıklayacağını bildirdi.

Mitt Romney’in geçen Mayıs ayında bir toplantıda açıkladığı ve Obama’ya oy vereceğini iddia ettiği yüzde 47’lik Amerikalı seçmen kesimini “vergi ödemeyen bağımlılar” diye tanımladığı konuşmanın yayınlanması, kendisini daha da güç duruma sokmuştu.

Başkan Barack Obama ve eşi Michelle vergi bildirimlerini geçen baharda açıkladı. Geçen ylı toplam 800 bin dolar kazanan çift yüzde 20 buçuk oranında vergi ödedi.
XS
SM
MD
LG