Erişilebilirlik

Mitchell’ın Ortadoğu Temasları Sürüyor


Amerika’nın Ortadoğu Özel Temsilcisi George Mitchell ve . Filistinli başmüzakereci Saib Erekat
Amerika’nın Ortadoğu Özel Temsilcisi George Mitchell ve . Filistinli başmüzakereci Saib Erekat

Amerika’nın Ortadoğu Özel Temsilcisi George Mitchell, İsrail-Filistin barış görüşmelerinin kesilmesini önlemeye çalışıyor.

Dün Filistin Yönetime Başkanı Mahmut Abbas ile görüşen Mitchell, iki taraf arasında ortak zemin bulma çabalarını sürdürdüğünü söyledi, ancak bir ilerlemeden söz etmedi. Filistinli başmüzakereci Saib Erekat, Mitchell’ın İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ve Abbas’la yeniden görüşeceğini bildirdi.

Avrupa Birliği Dışpolitika yetkilisi Catherine Ashton da görüşmelerin devamını sağlama amacıyla Abbas ve Netanyahu ile görüşmek üzere bölgeye gitti.

Filistinliler, İsrail’in Batı Şeria’daki­ yeni yerleşim inşaatlarına getirdiği geçici yasağı uzatmaması durumunda, doğrudan görüşmelerden çekilme tehdidinde bulunmuştu. Yasak geçen Pazar günü kaldırıldı.

Beyaz Saray, Başkan Barack Obama’nın İsrail hükümetine geçici inşaat yasağını iki ay daha uzatması durumunda yeni güvenceler önerdiği haberlerini yalanladı.

Washington Yakın Doğu Politikaları Enstitüsü, Obama’nın inşaat yasağının uzatılmasına karşılık F-35 uçaklarının satışı, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi nezdinde yapılan tüm girişimleri bir yıllık görüşme süreci boyunca veto etme ve Filistin devleti kurulduktan sonra da Batı Şeria’nın Ürdün vadisinde İsrail birliklerinin kalmasını destekleme sözü verdiğini bildirmişti.

XS
SM
MD
LG