Erişilebilirlik

George Mitchell'a Büyük Görev


Amerika’nın Orta Doğu Özel Temsilcisi George Mitchell, İsrail'in yerleşim birimi inşaatlarına uyguladığı yasağı sona erdirmesinden sonra tekrar bölgede temaslarda bulunacak.

İsrail’in 26 Eylül’e kadar yeni yerleşim birimi inşaatlarına koyduğu yasağı uzatmaması Amerika liderliğinde başlatılan doğrudan görüşmelerin geleceğini tehlikeye atmış görünüyor.

Bu arada Amerikalı yetkililer, Filistin lideri Mahmud Abbas’ın temkinli yaklaşımını memnunlukla karşıladı. Abbas, barış sürecinden çekilip-çekilmeme kararını, Filistin Kurtuluş Örgütü ve Arap Birliği liderleriyle görüşmeler yaptıktan sonra alacağını açıklamıştı.

Amerika Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü P.J. Crowley, Abbas’ın bu tavrını övdü. Crowley, “Doğrudan görüşmeler hayati önem taşıyor. Tarafların da bildiği gibi, görüşmeler devam etmezse, İsrail hakkettiği ve arzuladığı güvenli ortama kavuşamaz. Aynı şekilde Filistinliler de hak etikleri ve arzuladıkları bağımsız devleti kuramazlar. İşte bu yüzden taraflar bir yolunu bulup görüşmelere devam etmeliler,” dedi.

Başkan Barack Obama, geçen hafta BM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada yerleşim birimleri inşaatına konulan yasağın uzatılmasını istemişti. Obama, Arap ülkelerine de İsrail’le ilişkileri normalleştirme yolunda somut adım atmaları çağrısında bulundu.

XS
SM
MD
LG