Erişilebilirlik

Mitchell, Netanyahu İle Görüştü


Mitchell, Netanyahu İle Görüştü
Mitchell, Netanyahu İle Görüştü

İsrail Başbakanı, hükümetinin Filistinlilerle İsrail’in güvenliği ve diğer hayati çıkarlarını koruyacak bir anlaşmaya varma konusunda kararlı olduğunu açıkladı.

Benyamin Netanyahu bu açıklamayı Amerika’nın Orta Doğu Özel Temsilcisi George Mitchell ile görüştükten sonra yaptı.

Netanyahu’nun Sezarya’daki evinde gerçekleyen görüşmede Amerika’nın yerleşim inşaatlarının durdulmasıyla ilgili önerisini ele alındığı bildiriliyor. Haberlere göre Amerika, İsrail’e Batı Şeria’daki yerleşim inşaatlarının bir bölümünün güvenlik ve diğer garantiler karşılığında 60 gün dondurulmasını önerdi. Ancak yetkililer görüşmeden sonra bu konuda bir açıklama yapmadı.

Mitchell, yarın Filistin Yönetimi Başkanı Mahmut Abbas ile görüşecek.

Filistinli görüşmeci Nebil Şaat, Abbas’ın inşaatların kısmen dondurulmasını kabul etmeyeceğini söyledi.

Özel Temsilci George Mitchell’in amacı, İsrail’i yerleşim inşaatlarını dondurmaya devam etmesi için ikna etmek. Filistinliler, dondurma olmazsa barış görüşmelerinden çekileceklerini söylüyor.

Mitchell dün Kudüs’te İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ile görüştü. Mitchell, barış görüşmelerini sürdürmenin iki taraf için de tarihi bir görev olduğunu vurguladı.

Görüşmelerin engellerle dolu bir yol olacağını bildiklerini ve gerçekten de engellerle karşılaştıklarını belirten Mitchell, ancak yılmadıklarını tersine ortak hedef doğrultusunda çalışmaya her zamankinden daha kararlı olduklarını söyledi. Mitchell bu hedefi İsrailller, Filistinliler ve tüm bölge halkları için barış içinde güvenli ve müreffeh bir Ortadoğu kurulması olarak tanımladı.

Amerikalı özel temsilci, bu hedefe ulaşmak için güçlükler ve engellere rağmen yılmadan, cesaretleri kırılmadan çaba göstermeyi sürdüreceklerini vurguladı.

Ne Amerikalı ne de İsrailli yetkililer, görüşmenin içeriği konusunda bilgi vermedi. Mitchell, bugün Filistin yönetimi Başkanı Mahmud Abbas ile görüşecek.

Filistinliler, İsrail Batı Şeria’da Yahudi yerleşimciler için yeni konut inşa etmeyi durdurmazsa görüşmelerden çekilecekleri tehdidinde bulunuyor. Mahmud Abbas, görüşmelere devam edip etmeme konusunda kararını Pazartesi günü Kahire’de Arap liderlere danıştıktan sonra vereceğini açıkladı.

Filistinli başgörüşmeci Nebil Şaath, görüşmelerin geleceğinin Mitchell’in İsrail’i yerleşim inşaatlarını durdurmaya ikna edebilmesine bağlı olduğunu söyledi.

Şaath, Amerika’nın Sesi’ne yaptığı açıklamada Filistinlilerin, İsrail Batı Şeria’da inşaat yaparken görüşmelere devam edemeyeceğini belirtti.

İsraillerin bir yandan toprak karşılığı barışı müzakere ederken bir yandan da yerleşim birimlerini genişleterek toprak ilhak ettiğini belirten Şaath, kendilerinin şu anda yerleşim birimlerinin sökülmesini istemediklerini, bunun ilerde müzakere edilecek bir konu olduğunu söyledi. Şaath sadece yeni yerleşimleri, işgali kaldırmayı görüşürken işgalin derinleştirilmesini istemediklerini vurguladı.

İsrail hükümeti, görüşmelere önkoşulsuz devam edilmesi gerektiğini söylüyor.

İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman bu hafta BM’de barış anlaşmasının gerçekleşmesinin uzun yıllar alacağını söyleyerek Filistinlileri kızdırdı.

Lieberman’ın sözleri anlaşmaya bir yıl içinde varmaya çalışan Başbakan Netanyahu ile çelişiyor.

Netanyahu’nun bürosundan yapılan açıklamada dışişleri bakanının konuşmasının başbakanın bilgisi dışında yapıldığı belirtildi.

XS
SM
MD
LG