Erişilebilirlik

‘MİT Alman Siyasetçileri de İzlemiş’


Milli İstihbarat Teşkilatı’nın (MİT) Almanya'daki Fethullah Gülenciler’le ilgili hazırladığı ve Alman Dış İstihbarat Örgütü'ne (BND) verdiği listeye yönelik tartışmalar gündem konusu olmaya devam ediyor. MİT’in Gülenciler’in yanısıra bazı Alman siyasetçileri de izlediğinin ortaya çıkması konuya yeni bir boyut getirdi.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:13 0:00

Federal İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere, listenin Alman istihbaratına verilmesinin arkasında bir “provokasyon planı” olabileceğini öne sürdü. “Belki bizi bir şekilde kışkırtmayı, Türk-Alman ilişkilerini zora sokmayı amaçlamış olabilirler” diyen Thomas de Maiziere, Türkiye’nin uzun süredir Almanya’da casusluk yaptığına dair emareler olduğunu, ancak bunun henüz kanıtlanamadığını belirtti. Maiziere, Almanya’nın kendi toprakları üzerinde “casusluk yapılmasına tahammül etmeyeceğini” ve konuya ilgili iddiaların kanıtlanması durumunda yapanların cezalandırılacağını söyledi. Alman yetkililer, Fethullah Gülenciler’e yakınlıkları iddiasıyla fişlenen ve toplam 358 ismin yer aldığı listede, Federal Meclis milletvekili ve Türk-Alman Parlamenterler Grubu Başkanı Michelle Müntefering ile Berlin Eyalet Meclisi ve CDU Yönetim Kurulu Üyesi Emine Demirbüken-Wegner'in adlarının da olduğunu doğruladı.

Kendine yönelik casusluk faaliyetlerinin tüm Türk-Alman Parlamenterler Grubu’nu hedeflediğini öne süren Michelle Müntefering, geçmişte Fethullah Gülenciler’le olduğu gibi, AK Parti’ye yakın siyasetçilerle de biraraya geldiğini, her iki tarafa da aynı mesafede olduğunu ifade etti. Alman istihbarat çevreleri, listede yer alan kişilerin MİT tarafından izlendikleri ve Türkiye’ye gitmeleri durumunda sıkıntı yaşayabilecekleri konusunda uyarıldığını ve Türk diplomatik temsilciliklerinde de sorun yaşayabileceklerinin söylendiğini duyurmuştu. Yeşiller Partisi Eş Başkanı Cem Özdemir, MİT’in Almanya'da istihbarat faaliyetlerinin asla kabul edilmeyeceğini vurguladı ve casusluk yapanlara atıfta bulunarak, “İhbarcılar burada yaşamak zorunda değil. Erdoğan’ın süper olduğunu düşünen bu kişiler Türkiye’de de yaşayabilirler” şeklinde görüş belirtti.

MİT ve Türkiye’ye yönelik suçlamalar konusunda Amerika’nın Sesi Türkçe Bölümü’ne konuşan Hristiyan Birlik Partisi (CDU) Federal Milletvekili Cemile Yusuf, “İstihbarat faaliyetleri hakkında yasalar uyarınca cezai işlem başlatılmasını beklediğini” açıkladı.

Alman istihbarat uzmanları, ülkede 6 bin civarında Türk istihbaratçı bulunduğunu öne sürüyor ve hükümet başta olmak üzere yetkililerin MİT'in faaliyetlerinden haberdar olduğunu, ancak Türkiye ile AB arasındaki sığınmacı anlaşmasını tehlikeye atmamak için casusluk faaliyetlerine geçmişte gözyumulduğunu iddia ediyor.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG