Erişilebilirlik

Mississippi'deki Siyah-Beyaz Gerginliği Hollywood'a Konu Oldu


Mississippi'deki Siyah-Beyaz Gerginliği Hollywood'a Konu Oldu
Mississippi'deki Siyah-Beyaz Gerginliği Hollywood'a Konu Oldu

‘The Help’ ‘Yardım’ adlı kitap, 1960’lı yılların başında varlıklı beyaz ailelerle onların yanında çalışan siyah hizmetçiler arasındaki ilişkiyi irdeliyor. Şimdi kitap, aynı adla beyazperdeye uyarlanıyor. Mississippi eyaletinin Greenwood kasabasında çekilen filmin başrollerini Emma Stone, Cicely Tyson ve Sissy Spacek paylaşıyor.

Küçük bir kasabada film çekilmesi bölgeye ekonomik canlılık kazandırmanın yanısıra yöre halkına da Hollywood yıldızlarını yakından görme imkanı verdi. Filmde kullanılan otobüs bir başka zamana ait. Hizmetçilerin üniformaları demode. Çünkü yıl, 1962.

Yöre halkı çekimleri uzaktan izliyor. ‘The Help’ ‘Yardım’ adlı film, Kathryn Stockett’ın çok satan aynı adlı romanından uyarlanmış. Film Amerika’da siyah-beyaz ayrımcılığın hüküm sürdüğü güneyde beyazlar için çalışan üç siyah hizmetçinin öyküsünü anlatıyor. Sonya Lunsford çekimleri Mississippi’nin Greenwood kasabasında yapılan filmin yapımcılarından: ”Bu kasaba filmin havasını en iyi şekilde yansıtıyor.”

Greenwood kasabası, yasaları beyazların yazdığı, siyahların hayatının kısıtlandığı dönemin havasını koruyor. Sadece siyahların yaşadığı semt, filme gerçeklik katıyor. Barakalar kasabanın Baptist Mahallesi adı verilen bölgesinin bir parçası olarak hala ayakta. 1960’lı yıllarda siyahların yaşamına Jim Crow olarak bilinen sert ayrımcılık yasaları hakimdi. Kitaptaki ana karakter bu yasalar nedeniyle siyahlarla beyazların aynı sinema salonlarını, umumi tuvaletleri, çeşmeleri, spor sahalarını kullanamadığını yazıyor.

Artık siyahlarla beyazlar yasalar önünde eşit. Ancak bazı durumlarda ayrımcılığın hala sürdüğü görülüyor. Amerika’nın en güzel caddesi olarak bilinen Grand Bulvarı’nda yaşayanların çoğu beyaz. Caddede 75 dolara yemek kursları veriliyor.

Carolyn McAdams Greenwood Belediye Başkanı: ”Kasabada herkesin uyum içinde yaşadığını anlatırsam size doğruyu söylemiş olmam çünkü durum böyle değil. Ancak bazı değişiklikler olduğu da bir gerçek.”

Amerika’nın güneyinin modern yüzünün bir parçası olan bu değişim Greenwood’da da göze çarpıyor. Nüfusunun üçte ikisinin siyah olduğu Greenwood halkı geçen yılki yerel seçimlerde görev başındaki siyah belediye başkanını değil, McAdams’ı seçti.

Film setinin kurulmasıyla ayrımcılık yıllarının anıları da canlandı. Filmdeki tek siyahlar, Octavia Spencer ve Viola Davis’in canlandırdığı hizmetçiler. Figüran Russell Baxter gerçek hayatta öğrencilerinin çoğunun siyah olduğu bir okulda koro şefi: ”Irk ayrımcılığı nedeniyle herkesi suçlayamam. Şu anda hayatta olan kişiler ırk ayrımcılığının birer parçası değildi. Artık halkın tavrı değişti.”

Asıl mesleği marangozluk olan Henry Carpenter filmde elinden her iş gelen Jameso’yu canlandırıyor. Carpenter, filmdeki rolünün imajını değiştirdiğini söylüyor:

”Bazı insanlar bana daha önce hiç göstermedikleri kadar saygı göstermeye başladı. Beyazlar benim ne kadar müthiş bir insan olduğumu söylüyor.”

Beyaz bir ailenin çiftliğinde büyüyen Carpenter, artık o günlerin tarihe karıştığını söylüyor: ”Bugün artık yeni bir gün. 60‘larda değil, başka bir devirde yaşıyoruz.”

Yönetmenliğini Tate Taylor’un yaptığı filmde Emma Stone ana karakter Skeeter, Bryce Dallas Howard ise sert işveren Hilly rolünde.

Mississippi Sinema Komisyonu’na göre yerel ekonomiye 13 milyon dolar kazandırması beklenen film bin 200 figürana iş sağlayacak. Antika otomobil sahipleri günde 125 dolar alacak. Restoran sektöründe iş hacmi yüzde 23 artacak. Oyuncular da çocuklara sinema becerileri öğretmek istiyor.

Hollywood’un Greenwood kasabasına gelmesini Viking Range şirketinden Bill Crump sağlamış: ”Filmin ekonomik etkisi sadece parayla ölçülemez. Aynı zamanda yöre turizmine de büyük katkı sağlıyor. Çekimleri görmek isteyenler kasabaya akın ediyor. Böylece bölge canlanıyor, herkes Greenwood’u konuşuyor.”

Greenwood kasabadaki tek sinema salonunun beş yıl önce kapanması nedeniyle yöre halkı filmi izlemek için kasaba dışına çıkmak zorunda kalacak.


XS
SM
MD
LG