Erişilebilirlik

Amerika'nın En Obez Eyaleti Mississippi


Amerika'nın En Obez Eyaleti Mississippi
Amerika'nın En Obez Eyaleti Mississippi

Çocukların yüzde 40‘ının şişman ya da aşırı şişman olduğu Mississippi şimdi bu oranı azaltmak için okullarda yoğun bir kampanya yürütüyor

Mississippi eyaletinde yaşayanların en sevdikleri yiyeceklerin başında kızarmış balık, mangalda et, tereyağlı çörek geliyor. Bu yüzden nesillerdir yüksek kalorili yiyecekler tüketen Mississippili çocukların Amerika’nın en şişman çocukları arasında olması şaşırtıcı değil. Çocukların yüzde 40‘ının şişman ya da aşırı şişman olduğu Mississippi şimdi bu oranı azaltmak için yoğun bir kampanya yürütüyor.

Eskiden pizza ve makarna ağırlıklı olan okul menülerinde çocuklar artık salata ve meyve de bulabiliyor. Okullarda her gün yarım saat beden eğitimi dersi yapılıyor.

Mississippi, çocuklardaki şişmanlık oranı en yüksek eyalet ilan edildikten sonra bu önlemleri uygulamaya başladı. Öğrencilere ayrıca sağlıklı seçimlerin önemi öğretiliyor. 13 yaşındaki Jofunta Smith, şunları söylüyor:

"Gençken sağlıklı olmak, ilerki yıllarda sağlıklı bir yaşam için çok işimize yarayacak.”

Mississippi eyaleti, beslenme alışkanlıklarını değiştirip spor yapmaya başlayarak 20 kilo veren 13 yaşındaki Victoria Parrish gibi öğrencileri gençlere örnek gösteriyor. Parrish şöyle konuşuyor:

”Artık kendimi değiştirme zamanının geldiğini düşünerek, alışkanlıklarımı değiştirdim.”

Victoria’nın gittiği Byhalia Ortaokulu da değişime katıldı. Beş yıl önce kafeteryada beyaz ekmek, konserve meyve ve soslar satılırdı. Şimdiyse tam buğday ekmeği, yağ oranı yüzde bir olan süt, taze sebze ve meyveler tüketiliyor.

Öğrencilerin yüzde 95’i dar gelirli ailelerden geldikleri için ücretsiz ya da düşük ücretli öğle yemeğinden yararlanıyor. Taze sebze-meyve için verilen mali destek yetersiz olduğu için lisenin serasında yetiştirilen sebzeler kullanılıyor.

Kafeterya Müdürü Joyce Shaw gazlı içecekleri yasaklamış. Onun yerine öğrencilere taze meyve suları veriliyor. Shaw şunları söylüyor:

"Öğrenciler velileriyle alışverişe çıktıklarında ‘bugün okulda kivi yedik, biz de kivi alalım’ diyebilir. Çocukların okulda edindikleri sağlıklı beslenme alışkanlıklarını evlerinde de sürdüreceklerini umuyoruz.”

Bunu başarmak, nesillerdir yüksek kalorili gıda tüketiminin gelenek haline geldiği Mississippi’de çok zor. Bazılarının taze sebze-meyve satan marketlerden uzakta yaşaması da durumu zorlaştırıyor. Burası Bobbie McDaniel’in yaşadığı yere yürüme mesafesinde olan tek market. Markette satılan taze sebze çeşidiyse çok az. Bobbie McDaniel de bu zorluğu doğruluyor:

"Kendi bahçenizde yetiştirmediğiniz sürece taze sebze-meyve bulmak çok zor.”

Okul hemşiresi Emmily Hurdle öğrencilerin Beden Kitle Endeksi’ni hesaplıyor ve endeksin neden düşük olması gerektiğini açıklıyor. Hurdle şunları söylüyor:

"Yüksek tansiyon ve şeker hastalığı gibi hastalıklardan uzak durmalı, hiç yakalanmamalısınız. Bu hastalıkları en başından önlemek çok daha kolay.”

Mississippi eyaleti okullarda her gün 30 dakikalık beden eğitimi dersini zorunlu hale getirdi. Beden eğitimi öğretmeni Henry Hood oyun oynamayı bilmeyen bir nesille karşı karşıya olduğunu söylüyor:

"Ben çocukkken dışarıda oyun oynardık. Eve kapanıp oynayacağımız video ve bilgisayar oyunları yoktu. Kendimizi dışarı atar, balık tutmaya, avlanmaya giderdik.”

Hemşide Emmily Hurdle, aşırı şişmanlığı önleme çalışmalarını sekiz okulda sürdürüyor. Hurdle şöyle konuşuyor:

"Haftanın yedi günü, günün 24 saati sağlıklı beslenme konusunda öğrencileri bilgilendirebilirim. Yine de herkesi ikna etmek zor.”

Mississippi eyaletinde her beş yetişkinden dördü şişman. Bu yüzden öğrencilerin düzenli egzersiz yapmasını ve dengeli beslenmesini sağlamak büyük önem taşıyor.

XS
SM
MD
LG