Erişilebilirlik

Mısırlılar Anayasa İçin Sandık Başında


Referandumda ordu destekli geçici hükümetin önerdiği yeni anayasanın kabul edilmesi ve silahlı kuvvetler komutanı General Sissi'nin cumhurbaşkanlığı seçiminde şansını arttırması bekleniyor

Mısırlılar, ordu destekli geçici hükümetin önerdiği yeni anayasayı kabul edip etmemek için oy vermek üzere sandık başına geçti.

Bu oylama aynı zamanda, geçen yıl Temmuz ayında dönemin cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’yi devirerek başa geçen ordu komutanı Abdulfettah El Sisi’nin cumhurbaşkanlığı seçimine adaylığı bakımından bir referandum olarak görülüyor.

Ülkede, seçim sandıkları açıldıktan kısa süre sonra Giza’daki bir mahkeme önünde bir patlama oldu. Olayda yaralananın olmadığı bildirildi.

Müslüman Kardeşler’in de aralarında bulunduğu bir grup, meşru olmadığı gerekçesiyle Mısırlıları barışçıl gösterilerle referandumu protesto etmeye çağırdı.
Uzmanlar, anayasa referandumunun kolay bir şekilde halktan kabul oyu alacağını tahmin ediyor.

Amerika’nın Sesi’ne konuşan California’daki Berkeley Üniversitesi Antropoloji Profesörü Saba Mahmut, anayasanın kapsamlı referandumla onaylanması gerektiğini şu sözlerle ifade ediyor:

“Bence bu noktaya iki şeyin sonucunda gelindi. Birincisi, ordu destekli hükümetin uyguladığı siyası baskı sonucu hükümetle aynı fikirde olmayan insanların çoğu bunun siyasi yansımalarından korktukları için kendilerini geniş sayılarla ortaya koyamıyorlar. Diğeri de ülkeyi genel olarak içine almış bir milliyetçilik coşkusu var.”

Yeni anayasa referandumu, devrik lider Mursi’nin onayladığı son anayasadan bir yıl sonra geldi. Yeni anayasada, eskisinde yer alan İslami söylem kaldırılarak, kadınlara daha geniş haklar tanıyor ve ordunun iktidarını güçlendiriyor.

Ordu tarafından hazırlanan yol haritası, bu yılsonuna kadar meclis ve cumhurbaşkanlığı seçimi öngörüyor.

Amerika Dışişleri Bakanlığı, Mısır’da referandumda “hayır” oyu verilmesi yönünde kampanya yürütenlerin tutuklanacağı yönündeki haberlerden endişe duyduklarını açıkladı.

Sözcü Marie Harf, bazı kişilerin gözaltına alma işlemi sırasında dövüldükleri yönünde gelen haberlerden Amerika’nın derin bir üzüntü duyduğunu kaydetti.

Yurt dışında yaşayan Mısırlılar, yeni anayasayla ilgili referandum oylarını daha önceden kullandılar.

Mısır’da, muhalefet protestoları sonrasında ordunun görevden aldığı Mursi’nin partisi Müslüman Kardeşler de terörist ilan edilmişti. Mursi yandaşlarının düzenlediği protestolarda 1000’in üzerinde Mısırlı hayatını kaybetmişti.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG