Erişilebilirlik

Mısırlılar İsrail'le Yapılan Barış Anlaşmasının İptalini İstiyor


Mısırlılar İsrail'le Yapılan Barış Anlaşmasının İptalini İstiyor
Mısırlılar İsrail'le Yapılan Barış Anlaşmasının İptalini İstiyor

Yeni yapılan bir kamuoyu araştırması, Mısır halkının yarıdan fazlasının 1979’da İsrail’le imzalanan barış anlaşmasının iptalini istediği ve çoğunun da Amerika’ya kuşkuyla yaklaştığını ortaya koyuyor.

Pew araştırma şirketinin yürüttüğü kamuoyu yoklamasına göre Mısırlıların yüzde 54’ü, İsrail’le yapılan barış anlaşmasının iptalini istiyor, yüzde 36 ise anlaşmadan yana tavır koyuyor.

Mısırlıların ancak yüzde 20’si Amerika hakkında olumlu görüşlere sahip. Bu oran geçen yıldan bu yana yalnızca yüzde 3 oranında artmış durumda.

Mısır’daki son siyasi değişime Amerika’nın olumlu katkı yaptığına inananların oranıysa yüzde 22. Yüzde 39’luk bir kesim, eski Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek’in devrilmesiyle sonuçlanan sürece Amerika’nın katkısını olumsuz buluyor. Yüzde 35’lik kesimin bakış açısıysa, Washington’un Mısır’daki son gelişmelere tarafsız yaklaştığı yönünde.

Bununla birlikte Mısırlılar arasında yapılan kamuoyu yoklamasında geçen yıl demokrasiye destek verenlerin oranı yüzde 60’ken, bu yıl bu oran yüzde 71’e çıkmış.

Mübarek döneminde yasaklanan Müslüman Kardeşler ve demokrasi yanlısı 6 Nisan Hareketi, Mısırlılar arasında yüzde 70 oranında desteğe ulaşmış durumda.

XS
SM
MD
LG