Erişilebilirlik

Mısırlılar Bir Kez Daha Sandık Başına Gidiyor


Abdül Muneym Ebul Futuh
Abdül Muneym Ebul Futuh

Mısırlılar bugün yeni cumhurbaşkanlarını seçmek için sandık başına gidecek. Kamuoyu yoklamaları seçimlerin, birbirinden çok farklı vizyonlar sunan adaylar arasında başa baş geçeceğinin işaretini veriyor.

İki gün sürecek seçimde kesin bir galibin çıkması beklenmiyor. En çok oyu kazanan iki aday arasında yapılacağı ikinci tursa 16-17 Haziran olarak belirlendi. Seçimin kesin galibiyse 21 Haziran’da açıklanacak.

Seçim Mısır’ın yarım yüzyılı aşkın bir süredir devam eden askeri diktatörlükten sivil demokrasiye geçişi için bir test olacak. Şu ana kadar 13 adaydan dördü en büyük desteğe sahip. Önde gelen dört adaydan ikisi eski devlet başkanı Hüsnü Mübarek’in hükümetinde görev yaptı. Bu adaylar seçilmeleri durumunda istikrar ve laik yönetim güvencesi veriyor.

Eski Dışişleri Bakanı Amr Musa, son birkaç gündür laik adaylar arasında önde gideni. Ancak son kamuoyu yoklamaları, eski Hava Kuvvetleri Komutanı Ahmet Şefik’in de çıkış yaptığına işaret ediyor. Mübarek’in başbakanlığını da yapan Ahmet Şefik, aynı zamanda Mısır’da hala gücünü koruyan ordudan da destek alıyor.

Diğer iki adaysa İslamcı kökene sahip. Muhammed Mursi, Müslüman Kardeşler’in desteğini alıyor. Mursi, Müslüman Kardeşler’in kapı kapı dolaşarak güvence altına aldığı oylardan yararlanacak. Mursi’ye karşı daha ılımlı duran Abdül Muneym Ebul Futuh ise, Müslüman Kardeşler’in eski üyesi. Ebul Futuh’a destek veren kesim liberallerden aşırı dinci Selefilere ve Kıpti Hristiyanlar’a uzanıyor.

Geçen yıl Ocak ayında gerçekleşen devrimin ardından Mısır’da asayişsizlik ülke geneline yayılmış durumda. Bu konu adayların en büyük tartışma konularından biri oldu.

Altı ay önce düzenlenen parlamento seçimlerinde oyların yüzde 70’i İslamcı partilere gitmişti.

Bağımsız Basira kamuoyu araştırma şirketi, 16 Mayıs’ta düzenledikleri ankette seçmenlerin yüzde 33’ünün hala kararsız olduğunu bildirdi.

XS
SM
MD
LG