Erişilebilirlik

Mısırlı Gazeteciden Alman Hükümetine Suçlama


Berlin'de gözaltına alınan El Cezire televizyonu sunucusu Ahmed Mansur serbest bırakılmasından sonra bugün düzenlediği basın toplantısında federal hükümet ve Almanya’ya yönelik ağır suçlamalarda bulundu.

Mansur, Berlin Tegel Havalimanı’nda gözaltına alınmasını, daha sonra tutuklanmasını sadece kendisi değil, ’Özgür şekilde habercilik yapmak isteyen tüm gazetecileri ilgilendiren’ bir olay olduğunu savundu. Mansur, Mısır Devlet Başkanı Sisi’nin Alman hükümetindeki bazı bakanları etkilediğine ve tutuklanmasının bu şekilde gerçekleştiğine inandığını söyleyerek, “Bu işin arkasında manipülasyon var” şeklinde görüş belirtti.

Şubat ayında İngiliz pasaportuyla Frankfurt üzerinden Berlin’e geldiğini ve bir sorun yaşamadığını aktaran Mansur, bu kez Sisi'nin geçen ayki Berlin ziyaretinden sonra gözaltına alındığını ve bunu manidar bulduğunu söyledi. “Anlaşılan Mısır’daki dikta rejimin etkisi Berlin’e kadar uzanıyor” şeklinde konuşan Mansur, Alman gazetecilerin bu konuyu araştırması gerektiğini belirtti.

Mısırlı gazeteci Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a da desteği için teşekkür etti. Mansur dün serbest bırakıldıktan sonra bir haber kanalına verdiği röportajda da, cezaevinde tutuklu kaldığı sürece Türkiye'den sürekli destek gördüğünü anlatarak, “Tayyip Erdoğan'a çok teşekkür ederim. O ben hapishanedeyken beni dünya üzerinde destekleyen tek liderdi” dedi ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun da kendisini iki kere aradığı bilgisini verdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Mansur'un tutuklanmasına tepki göstererek, “Terörle mücadelemizde bizi yalnız bırakan, terör örgütü mensuplarının ellerini kollarını sallayarak gezmesine göz yuman Avrupa devletleri, ne yazık ki darbecilerin talepleri konusunda çok daha farklı davranıyor” şeklinde konuşmuştu.

Gelecek haftalarda Almanya'ya tekrar gelerek bazı siyasetçilerle röportaj yapacağını açıklayan Mansur’un bugün akşam saatlerinde Tegel Havalimanı’ndan çalıştığı Katar’ın başkenti Doha’ya uçması bekleniyor.

Mansur Cumartesi günü Berlin Tegel Havaalanı'nda Katar’ın Doha şehrine giden uçağa binmek üzereyken Alman polisi tarafından Berlin Havaalanı’nda gözaltına alınmış, ardından nöbetçi hâkim tarafından tutuklanmıştı.

Dün Berlin Eyalet Savcılığı sürpriz bir kararla, Mansur'un Mısır'ın 'arama emri' nedeniyle geçen Cumartesi tutuklandığını, sorgu hâkiminin karşısına çıkmasından sonra durumunun yeniden değerlendirildiğini, kendisi hakkında suç teşkil edebilecek bir delil bulunmadığını ve tahliye edilmesine karar verildiğini duyurdu. 2011 yılında Kahire’nin Tahrir Meydanı’nda bir avukata işkence etmekle suçlanan gazeteci, Kahire Ceza Mahkemesi’nce geçen sene gıyabında yargılanarak 15 yıl ağırlaştırılmış hapse mahkum edilmişti.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG